A spanyol belügyminiszter lebontaná a ceutai drótkerítést

2018. június 14. 23:13

Mindent meg fog tenni az új spanyol belügyminiszter annak érdekében, hogy eltávolítása kerüljön a Marokkót és Ceutát egymástól elválasztó hat méter magas drótkerítés.

Az új spanyol kormány lebontaná a Marokkót és Ceutát egymástól elválasztó drótkerítést  – ezt maga a spanyol belügyminiszter, Fernando Grande-Marlaska jelentette be csütörtökön Madridban a Neue Zürcher Zeitung szerint.

A belügyminiszter közlése szerint „mindent meg fog tenni” annak érdekében, hogy a kerítés lebontásra kerüljön, ugyanis szerinte nem „elfogadható”, hogy azt kell nézzék, hogy emberek ugrálnak át a kerítésen. Fernando Grande-Marlaska szerint inkább szolidaritásra van szükség, a menekülés okai ellen pedig szerinte a kibocsátó országokban kell megküzdeni. A spanyol politikus azt is hozzátette, hogy „a migráció kontrollálása nem jelenti mások akadályozását.”

A drótkerítés az azon átkelni próbáló bevándorlóknak nem egyszer komoly sérülést okozott. Alig egy hete több száz, zömében fekete-afrikai illegális bevándorló próbált meg átjutni Marokkóból az észak-afrikai spanyol exklávéba, Ceutába. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint azonban három ember megsérült, amikor leugrottak a hat méter magas határkerítésről.

A két észak-afrikai spanyol exklávé, Ceuta és Melilla az egyetlen szárazföldi átjáró Afrika és az Európai Unió között. Az elmúlt években afrikai bevándorlók ezrei próbáltak meg átjutni oda. Marokkót és Ceutát nyolc kilométer hosszú, hat méter magas, szögesdróttal ellátott dupla kerítés választja el, amelyet éjjellátó kamerákkal is őriznek. A bejutott illegális bevándorlók a helyi ideiglenes befogadó központba kerülnek, ahol megpróbáljál azonosítani őket, hogy elindítsák ügyükben a menekültügyi eljárást.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131079

Ajánljuk még a témában