Erős szavak

Így reagáltak a pártok a jövő évi költségvetésre

2018. június 13. 18:32

A Fidesz a „biztonságos növekedés költségvetéséről” beszél, de a Jobbik már megszorításokat, az MSZP „Futballisztánt”, a DK és a Párbeszéd pedig toporgást és egy helyben járást prognosztizál.

Szinte az összes parlamenti párt megszólalt a Varga Mihály által a 2019-es évre beterjesztett központi költségvetéssel kapcsolatban – az erről szóló rövid összefoglalónk itt olvasható.

Fidesz: „A biztonságos növekedés költségvetése”

A Fidesz támogatja a biztonságos növekedés költségvetését – közölte Halász János, a kormánypárti frakció szóvivője. A jövő évi költségvetés fő célja, hogy megőrizze és erősítse Magyarország biztonságát, fenntartsa a gazdasági növekedést, támogassa a családokat, és újabb lépéseket tegyen a teljes foglalkoztatás irányába – mondta a politikus.

Közölte: a Fidesz e célokkal teljes mértékben egyetért, ezért minden támogatást meg fog adni ahhoz, hogy a tervezett 4000 milliárd forint értékű beruházás megvalósításával jövőre is fenn tudják tartani a 4 százalék feletti gazdasági növekedést. Emellett a családok támogatásának folytatásaként jövőre tovább emelik a kétgyermekesek családi adókedvezményét. A foglalkoztatás ösztönzéséért pedig tovább csökkentik a munkát terhelő adókat – fejtette ki.

Halász János üdvözölte, hogy Magyarország biztonságának megőrzéséért a kormány megemeli a rendvédelmi és honvédelmi forrásokat, illetve az előrelátó tervezés jegyében az ország tartalékait.

A polgári kormányzás óta Magyarország visszaszerezte gazdasági önrendelkezését, stabilizálta pénzügyi helyzetét, felelős költségvetési gazdálkodást folytat, tartósan alacsonyan tartja az államháztartás hiányát, csökkenő pályára állította az államadósságot, és tartós gazdasági növekedést ért el – sorolta. 2010 óta 12 százalékról 3,8 százalékra csökkent a munkanélküliség, és rekordokat dönt a foglalkoztatás, miközben a bérek hosszú évek óta nem látott ütemben nőnek – tette hozzá.

A frakciószóvivő hangsúlyozta: 2019-ben is meg kell őrizni Magyarország pénzügyi és gazdasági stabilitását, garantálni kell az ország biztonságát, és folyatni kell az adócsökkentéseket a családok és a foglalkoztatás támogatása érdekében. Ezt szolgálja a jövő évi költségvetés – mondta.

Jobbik: „A megszorítások költségvetése”

Ezzel szemben a megszorítások költségvetésének nevezte a 2019-es büdzsé tervezetét Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke. A politikus szerint „míg az utóbbi években a kipörgő uniós forrásokra lehetett néminemű gazdasági növekedést alapozni”, ez idő alatt „önálló magyar lábra nem állíttatott a gazdaság”, mivel a Fidesz-KDNP elmulasztotta azokat a gazdaságfejlesztési intézkedéseket, „amelyek alapján önerőből, saját forrásból lehetne most növekedni”.

A Jobbik alelnöke szerint ez abból is látható, hogy a jövő évi büdzsé tervezete nem szélesíti a családok kedvezményeit, és „a pénzügyminiszter is azt tartja eredménynek, hogy megtartják azt az erősen szelektív áfa-csökkentési kört, amely az utóbbi években is hiányos volt”. Z. Kárpát Dániel azt közölte: a javaslat vitája során az áfa csökkentésére – ezen belül a gyermeknevelési cikkek és az alapvető élelmiszerek öt százalékos kulccsal adóztatására –, a lakhatási szegénység mérséklésére, illetve az „igencsak hiányossá váló” szociális védőháló pótlására összepontosít a Jobbik. 

Célként említette az oktatás és a szakképzés átalakítását annak érdekében, hogy ne a kivándorlás és a szakemberhiány miatt emelkedjenek a bérek, hanem a magyar gazdaság önerőből legyen képest kitermelni ezt.

MSZP: „Futballisztán költségvetése”

Az MSZP „Futballisztán” 2019. évi költségvetés tervezetének nevezte a kormány által benyújtott költségvetést. Az ellenzéki párt szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a benyújtott javaslat nem egy „kereszténydemokrata költségvetés, sokkal inkább egy felelőtlen, populista, kommunikációs kormányzás büdzséje, Futballisztán költségvetése, ahol még mindig több mint 100 milliárd megy el stadionokra”.

Megemlítették, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter a „biztonságos növekedés” költségvetéséről beszélt. Az MSZP viszont úgy látja, a gazdaság motorját továbbra is az uniós források jelentik, amelyek nélkül a magyar gazdaság „egyszerűen összeomlana”. Ezért is szerintük megdöbbentő az „Orbán-kormány felelőtlen politikája”, amellyel folyamatosan távolítják Magyarországot az Európai Uniótól.

Az MSZP úgy látja, ettől a költségvetéstől nem fog több gyermek születni az országban és nem fog megtorpanni a tömeges elvándorlás Magyarországról. Megdöbbentőnek nevezték azt is, hogy a „keresztény kormány tervezete a szegénység mérséklését, a mélyszegénység felszámolását nyomokban sem tartalmazza”. Kiemelték: az „MSZP a társadalom igényeit kiszolgáló, az oktatást, az egészségügyet, a lakhatást támogató, a szegénységet felszámoló módosító indítványokat fog benyújtani”.

LMP: „A jövő veszít a költségvetéssel”

Az LMP álláspontja szerint a jövő évi büdzsé nem ad választ az emberek mindennapi problémáira, annak legnagyobb vesztesei pedig a fiatalok „és a jövő lesz”.  Csárdi Antal, a párt országgyűlési képviselője a javaslat szerdai beterjesztését követő sajtótájékoztatóján a változatlanság és a fenntarthatatlanság költségvetésének nevezte a 2019-es büdzsét. 

Az oktatási források 15 milliárd forintos növekménye szerinte meg sem közelíti az inflációt, vagyis reálértéken az ideinél kevesebb jut majd a jövő szempontjából legfontosabb területre – fejtette ki.  Hiába készül demográfiai fókuszú kormányzásra a kabinet, ha a költségvetés nem ad választ az elvándorlás megállítására, arra, hogy mitől lesz lényegesen magasabb az itthon dolgozók bére, mitől csökken a munkaerőhiány – sérelmezte, de szerinte a javaslat a lakhatási válságot sem orvosolja. 

Csárdi Antal elmondta: az LMP leállítana számos, általuk feleslegesnek és túlárazottnak ítélt beruházást, a többi között a Belgrád-Budapest vasútvonalét, valamint az alapvető élelmiszerek teljes spektrumában csökkentené az áfát.

DK: „A toporgás költségvetése”

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a szerdán bemutatott 2019-es büdzsé a topogás költségvetése lesz, amely fantáziátlan, koncepciótlan, egy elfáradt, sodródó kormányzat képét mutatja. Varju László, a párt alelnöke, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke szerdai, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, bár a Fidesz gyors gazdasági növekedést tervez, a költségvetés semmilyen, az emberek számára fontos területen nem képes kezelni az egyre szorongatóbb helyzetet.

Mint írta: Magyarországnak egyetlen célja lehet: európai életet teremteni, bevezetni az eurót és közelebb kerülni az Európai Egyesült Államok eszményéhez. A benyújtott költségvetés azonban ezt a célt nem szolgálja – fogalmazott az ellenzéki politikus. Kifejtette: a költségvetés nem csökkenti az oktatás, az egészségügy, a szociális szféra krónikus pénzügyi hiányát, nem olvasható ki belőle, hogy a kormány ezeken a területeken érdemi változást tervezne vagy ajánlana. Állandósul a pedagógus- és orvoshiány, nem kapnak segítséget a hozzátartozóikat otthon ápolók, nem jut több forrás az önkormányzatoknak.

Úgy vélte, a kormány költségvetési tervezete arról tanúskodik, hogy Magyarország egy helyben fog toporogni a következő évben. „Nyoma sincs benne” a megígért haderőfejlesztésnek, nem derül ki belőle, miből finanszíroznák a vitatott bírósági reformot, nem tartalmaz adó- vagy járulékcsökkentést. Álláspontja szerint a benyújtott javaslat fantáziátlan, koncepciótlan, egy elfáradt, sodródó kormányzat képét mutatja.

Párbeszéd: „Az egy helyben járás költségvetése”

A 2019-es büdzsé az egy helyben járás költségvetése a Párbeszéd szerint. Az Orbán-kormány nem használja ki a nemzetközi gazdasági fellendülés adta lehetőséget, hogy befektessen az emberekbe, ehelyett továbbra is az ellopható közpénz mennyiségének maximalizálása vezérli, vélte az MTI-hez eljuttatott közleményében a párt országgyűlési képviselője, Tordai Bence.

Szerinte nem látszanak az érdemi előrelépés pénzügyi forrásai az egészségügyben, oktatásban, szociális rendszerben, miközben „továbbra is van bőven pénz stadionépítésre, fideszpropagandára és luxuskormányzásra”.  „A válság utáni felívelés és a pozitív nemzetközi környezet kivételes lehetőség, amivel a Fidesz nem képes élni. Miközben jól látják,hogy a hét bő után könnyen jöhet a hét szűk esztendő, mégsem készülnek fel jó gazda módjára” – tette hozzá.

A Párbeszéd szerint a mostani növekedés gyümölcseit egyenlően kellene elosztani,beton helyett az oktatásba kell befektetni,és meg kell erősíteni a szociális ellátórendszert,hogy jövőbarát,válságálló országot építsünk.

A Párbeszéd frakciója hamarosan benyújtja költségvetési módosító indítványait – közölte végül a párt. Szerintük ugyanis 2019-ben is az emberekbe való befektetés,a nagyobb létbiztonság, az igazságosabb társadalom létrehozása lenne a közös boldogulás útja.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/131006