Észak-koreai állami média: Fokozatosnak kell lennie a leszerelésnek

2018. június 13. 07:50

A KCNA hírügynökség szerint Trump azt is megígérte: szünetelteti a Dél-Koreával tartott közös hadgyakorlatait. Dél-Korea és Japán aggodalommal figyeli a lépést.

Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a két ország közötti megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg szingapúri csúcstalálkozójukon, és kölcsönösen meghívták egymást magukhoz – jelentette szerdán a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség.

Trump kifejezte szándékát arra, hogy hogy az Egyesült Államok szünetelteti a Dél-Koreával közös, Észak-Korea számára provokatív hadgyakorlatok megtartását mindaddig, amíg Washington és Phenjan tárgyalásokat folytat egymással – tette hozzá a hírügynökség. „Ha az amerikai fél hiteles, Phenjan bizalmát erősítő intézkedéseket hoz a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében, akkor a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság is folytathatja az ezeknek megfelelő, jó szándékú intézkedéseinek meghozatalát. Kim Dzsong Un és Donald Trump egyetért abban, hogy a béke, a stabilitás és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése szempontjából nagyon fontos a lépések fokozatos és egyidejű végrehajtása” – olvasható a KCNA jelentésében.

Az Egyesült Államok mindig azt követelte, hogy Észak-Korea gyorsan, ellenőrizhetően, maradéktalanul és visszafordíthatatlanul semmisítse meg atomfegyvereit, mert attól tart, hogy a leszerelési folyamat ellenőrzése elhúzódik. Phenjan viszont kijelentette, hogy ragaszkodik a fokozatos és párhuzamos végrehajtáshoz. A csúcstalálkozón született megállapodásban csak annyi szerepel, hogy Észak-Korea „teljesen” felszámolja atomfegyvereit.

A KCNA jelentése szerint Kim Dzsong Un és Donald Trump kölcsönösen meghívták egymást időpont megjelölése nélkül, és kölcsönösen el is fogadták ezeket a meghívásokat.

Trump elnök váratlan bejelentése, hogy felfüggesztik az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat, meglepte Szöult és Tokiót is – írta az AP hírügynökség.

Mun Dzse In dél-koreai elnök hivatala azt közölte szerdán: „meg kell ismerni az amerikai elnök nyilatkozatának pontos jelentését”. hozzátéve, hogy Szöul „kész kidolgozni minden olyan intézkedést, amely segít előbbre vinni a tárgyalásokat” Washington és Phenjan között.

Onodera Icunori japán védelmi miniszter pedig kijelentette, hogy az amerikai erők dél-koreai jelenléte, valamint a közös hadgyakorlatok létfontosságúak Kelet-Ázsia biztonsága szempontjából, ezért Japán szeretné, ha a két másik országgal közösen tisztázni tudná az amerikai elnök bejelentésének értelmét. Japán mindenképpen szeretné folytatni az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatait, és ragaszkodik azokhoz a tervekhez, amelyek növelik Japán védelmi képességét az észak-koreai rakétákkal szemben – mondta a miniszter.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/130974