751-705

Csökken az Európai Parlament létszáma

2018. június 13. 15:12

A brit kilépés után a jelenlegi 751 helyett már csak 705 képviselő lesz. Franciaország és Spanyolország jól járnak, hazánk ugyanannyi képviselői helyből gazdálkodhat.

Az Európai Parlament létszáma 751-ről 705-re csökken azt követően, hogy az Egyesült Királyság kiválik az Európai Unióból – döntött az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán. Magyarország mandátumainak száma nem változik.

Az uniós parlament tájékoztatása szerint a döntés alapján a Brexit következtében megüresedő 73 helyből 46 tartalékban marad, amelynek egy részét vagy az egészét később az újonnan csatlakozó országok között osztják szét. A fennmaradó 27 volt brit képviselői helyet az aránytalanul kevés képviselővel rendelkező 14 tagállam között osztják szét.

A döntést a törvényhozó szerv 566 szavazattal támogatta, 94-en ellene szavaztak, míg 31-en tartózkodtak. Ugyanakkor ezzel még nem emelkedett jogerőre, először az Európai Tanácsnak is jóvá kell hagynia, majd az Unió hivatalos lapjában történő megjelenését követő napon lép életbe. A szöveg hangsúlyozza: az új elosztás csak az esetben lép életbe, ha az Egyesült Királyság kilép az EU-ból. Egyébként a Brexit-folyamat lezárultáig a jelenlegi létszámmal működik tovább a Parlament.

Hazánk képviselőinek száma változatlan marad, az Egyesült Királyságon kívül viszont semelyik állam nem veszít képviselői számából – derül ki az elosztást rögzítő táblázatból. A legjobban Spanyolország és Franciaország járnak, akik 5-5 képviselői hellyel többel gazdálkodhatnak. Olaszország és Hollandia 3-3 hellyel, Írország pedig 2 hellyel kap többet. Ezen felül egy új képviselővel gazdagodik majd Lengyelország, Románia, Svédország, Ausztria,Dánia, Szlovákia, Finnország, Horvátország és Észtország is.

(MTI, Európai Parlament)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/130993