Névvita

Új országnév Európa térképén: jön Észak-Macedónia

2018. június 12. 19:47

Észak-Macedóniának hívják ezentúl az eddig Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viselő délszláv államot – jelentette be a Szkopje és Athén közötti történelmi megállapodás hírét Zoran Zaev macedón miniszterelnök kedden.

Régóta húzódó névvitára tett pontot a macedón miniszterelnök kedd délutáni bejelentésével: a Macedónia elnevezést ugyanis Görögország és Macedónia is magáénak érezte, a görögök a régebb óta létező Makedónia tartományukra hivatkoztak. Mindkét ország a történelmi legitimációval érvelt, és sokáig úgy tűnt, nem lesz megállapodás a két ország között.

Macedónia és Görögország között ugyanis régóta folyt vita az ország nevéről. A konfliktus Macedónia 1991-es függetlenné válásig nyúlik vissza. Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját. Az ország így a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viseli, alkotmányában azonban nem szerepel a Jugoszláviára történő utalás.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/130960