Norvégia még több amerikai katonát hív be az országba

2018. június 12. 14:20

Oslo a Norvégiában állomásozó amerikai katonák számának bővítését kéri.

A Norvégiában állomásozó amerikai katonák létszámának bővítését kéri Oslo Washingtontól, és azt szeretné, hogy tovább maradjanak, illetve egy Oroszországhoz közelebbi térségbe vezényeljék át őket – közölte kedden a norvég kormány.

Norvégiába tavaly januárban érkezett 330 amerikai tengerészgyalogos, és az eredeti tervek szerint az idei év végén távoznak a skandináv országból. Oslo azonban azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy jövőre 700 katonát vezényeljen Norvégiába, és öt éven keresztül tartsa fenn jelenlétét az országban. A katonák az északi Troms megyében állomásoznának, jelenleg ugyanis az ország középső részén van a támaszpontjuk.

Az amerikai katonák állomásoztatása felbosszantotta Oroszországot, melynek csaknem 200 kilométeres közös földi, illetve mintegy 23 kilométeres tengeri határa van a NATO-tag Norvégiával. Troms megye nem szomszédos Oroszországgal, de közel fekszik a határhoz. Moszkva figyelmeztette Norvégiát az első amerikai kontingens fogadásakor, hogy az a kétoldalú kapcsolatok romlásával, és a feszültségek növekedésével fog járni a NATO északi szárnyában.

Ine Eriksen Soereide norvég külügyminiszter közölte: a kormány döntése a parlament többségének támogatását élvezi. Hozzátette: az amerikai létszámbővítés nem Oroszország ellen irányul, és nem azt jelenti, hogy az Egyesült Államok állandó bázist hoz létre az északi országban. Norvégiában a második világháború óta egészen az amerikai csapatok érkezéséig nem állomásoztak külföldi katonák.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/130946