Brexit: a brit kormány szerint októberre meglesz a kilépési megállapodás

2018. június 12. 11:25

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről.

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű megállapodás a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, annál előbb viszont ez nem valószínű – mondta kedden a kilépési tárgyalások irányításáért felelős brit minisztérium (DExEU) vezetője.

David Davis a BBC rádiónak nyilatkozva elmondta: „aligha meglepő", hogy London október előtt nem számít a megállapodás véglegesítésére, hiszen „negyven évnyi történelemről, negyven évnyi joganyagról, negyven évnyi közös külpolitikai és biztonsági tevékenységről van szó".

Nagy-Britannia valójában 45 éve, 1973-ban lett tagja az akkori Európai Gazdasági Közösségnek, amelyből a mai Európai Unió kifejlődött.

Az Egyesült Királyság várhatóan 2019 márciusában távozik az EU-ból, de a miniszter által említett októberi időpont az Európai Bizottság által szabott határidő a kilépési tárgyalások befejezésére. A bizottság szerint ugyanis időt kell hagyni a megállapodás ratifikálására.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/130937