Trump–Kim találkozó: Vajon Trumpnak sikerül az, ami Dwight D. Eisenhowernek nem?

2018. június 11. 21:21

Eddig tucatnyi amerikai elnök vallott kudarcot Észak-Koreával.

Dwight D. Eisenhowerrel együtt tizenegy amerikai elnök vallott eddig kudarcot abban, hogy békét kössön Észak-Koreával – állapította meg a csúcstalálkozóról készített összeállításában az amerikai közszolgálati rádió (NPR).

Az NPR elemzése szerint a csúcstalálkozón nem is az a fő kérdés, hogy Észak-Korea hajlandó-e a teljes atomfegyver-mentesítésre, hiszen ezt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető többször is megerősítette, hanem az, hogy az Egyesült Államok felkészült-e a Phenjan fő követelése teljesítésére, azaz a biztonsági garanciák megadására.

Az elemzés idézte George Kennant, a néhai tekintélyes amerikai diplomatát, aki szerint morálisan megkérdőjelezhető az a nemzetbiztonsági elképzelés, amely nem ismeri el sajátjához hasonlóan a másik fél nemzetbiztonsági szükségleteinek legitimitását. Ebben az értelemben az Egyesült Államok eddigi diplomáciai tevékenysége kudarcok sorozata.  Az egymást követő amerikai kormányzatok ugyanis kudarcot vallottak a Phenjan által kért biztonsági garanciák megadásával.

Így volt ez 1954-ben, amikor az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, az akkori Szovjetunió, Kína a genfi konferencián a Koreai-félsziget – valamint az akkori Indokina – jövőjéről tanácskozott, és John Foster Dulles amerikai külügyminiszter elutasította a biztonsági garanciákat.

Azóta egyetlen amerikai elnök sem jutott dűlőre Észak Koreával, s bár Jimmy Carter elnöksége idején Kim Ir Szen, akkori észak-koreai vezető béketárgyalást javasolt, ebből nem lett semmi, s jóllehet Carter az amerikai katonák létszámának csökkentését tervezte, a Pentagon (védelmi minisztérium) ellenállásán ez is megbukott.

Más elemzők amiatti fenntartásaiknak adnak hangot, hogy Kim Dzsong Un valóban hajlandó-e felszámolni országa nukleáris fegyverzetének teljességét.

Suzanne DiMaggio, a New America Foundation térséggel foglalkozó, és Észak-Koreában több látogatást is tett kutatója a Chicago Tribune című lapnak adott interjújában úgy vélekedett, hogy az amerikai elnök a csúcstalálkozón „nem tud olyat mondani, hogy meggyőzze Kimet az atomfegyver-programja teljes feladására”, de a kutatónő szerint Trump „felmérheti Kim hajlandóságát” és ez alap lehet a későbbi komoly tárgyalásokhoz. Suzanne DiMaggio egyébként „rendkívül okos” tárgyalónak minősítette Kim Dzsong Unt.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/130916