Fideszokrácia

2018. június 11. 22:11

Batka Zoltán
Népszava

Láthatóan kapkodnak minden történelmi giccs után és boldogan magukra aggatják, elfelejtetve az évszázadokon át földet túró, vagy a város peremén trógeroló, proletár elődök emlékét.

„Valamikor a kétezres évek elején lehetett, hogy az egyik évfolyamtársam rájött, hogy ő valójában nemesi családból származik. A bőr- és zöldségkereskedő felmenők hosszú sorába valamikor bekeveredett egy hétszilvafás, akinek addigra ugyan már régen elúszott a birtoka, csak az ipszilonra végződő hosszú név maradt a dicsőségből, ám az évfolyamtársamnak ez már elég volt ahhoz, hogy új névjegykártyát csináltasson, továbbá szerezzen az Ecserin egy ezüst cigarettatárcát, belegravíroztassa a patinás nevet és abból szívja a Sophiane-t. Később azt is megpendítette, hogy már arisztokrata bálokba is eljár. Valami külkerületi művelődési ház különtermét mondta, ahol a beesett arcú, zsíros hajú mérlegképes könyvelők, kézbesítők, műanyagfröccsöntő kisiparosok változnak át egy estére Bethlen Bendegúzzá és Vitéz Ebeczky Manóvá, nagyokat pukkedlizve a színházi kölcsönzőből kihozott kacagányukban. Mára ebből a sznobériából lett kormánypolitika.

A vidékről, kispolgári vagy paraszti családból származó, első generációs értelmiségi fideszeseknek már kevés a közpénzből szerzett vagyon. Láthatóan kapkodnak minden történelmi giccs után és boldogan magukra aggatják, elfelejtetve ezzel az évszázadokon át földet túró, vagy a város peremén trógeroló, proletár elődök emlékét. Orbánék környezetében például egyre sűrűbben bukkannak fel a Habsburg-család maradék tagjai, most éppen a Tiborcz-Lázár összjátéknak köszönhetően megfelelő kezekbe került Paulay utcai épület megszerzésének a története kapott egy kis műaranyozást az épületet megszerző cég igazgatótanácsba beültetett Habsburg névtől, a valaha Rapcsák András táskahordójaként kezdett, ám mára nemzeti nagytőkéssé avanzsált Lázár János pedig már régóta grófi kísérettel lőheti halomra a fácánokat.

Az egész csiricsáré szemfényvesztés arról szól, hogy történelmi patinát és távlatot adjanak a lopkodásuknak, hogy a pórnép szemében a közvagyon elhordása történelmi aktussá egy új uralkodó osztály felemelkedésévé nemesüljön. Talán idővel nemesi címerek is születnek, mondjuk zöld mezőben arany kéz fog egy TIOP 2.3.3-as közbeszerzési dokumentációt. Mondjuk ez némileg szembemegy a heraldika évszázados szabályaival, de sebaj, kétharmaddal azt is át lehet írni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/130904

Ajánljuk még a témában