A Puzsér-Huth vita margójára

2018. június 10. 13:56
Geib Hajnalka
Polgár Portál

Ezért borzasztó nehéz egy Orbánfóbbal vitázni, mert az előzményekről rosszabb esetben nem is tud, mert nem vette a fáradságot, hogy utána nézzen, jobb esetben pedig csak letagadja vagy figyelmen kívül hagyja.

„Nos, ez a baj és ez az Orbánfóbia egyik leggyakoribb tüneti megjelenése – nem hajlandóak tudomásul venni az eredményeket, és ezt úgy tudják megtenni, hogy elzárkóznak az összehasonlítástól és fogalmuk sincs az előzményekről, amelyek megteremthetnék a kontextust. Tudniillik, amikor az Orbán-kormányt egy másik kormányhoz hasonlítjuk, azt nem elsősorban azért tesszük, hogy elmondhassuk »de ők is«, vagy hogy »ők bezzeg ezt sem.« A kontextusba helyezés és a viszonyítási alap megjelölése a tárgyilagos megítélést segíti. Klasszikus Orbánfóbia ennek az egyébként teljesen magától értetődő logikai folyamatnak a megtagadása. Ezért borzasztó nehéz egy Orbánfóbbal vitázni, mert az előzményekről rosszabb esetben nem is tud, mert nem vette a fáradságot, hogy utána nézzen, jobb esetben pedig csak letagadja vagy figyelmen kívül hagyja – ilyenkor szoktak ugyebár témát váltani gyorsan, általában Mészáros Lőrincre, mert az aztán az ütőkártya.

A legnagyobb fenntartásom Puzsér Róberttel kapcsolatban azonban nem a fenti állításaihoz kötődik, sokkal inkább ahhoz, hogy a végletekig idealista, és frusztrációjának legfőbb oka, hogy az általa oly katasztrofálisnak ítélt helyzetre ő maga sem találja a megoldást. Véleménye szerint a komplett ellenzék a NER zsebében van, Orbán támogatja a médiájukat és érdekében áll, hogy Gyurcsányok vezessék az ellenzéki tábort. Magyarán Orbán az oka, hogy vicc az ellenzék. Valóban kapnak állami támogatást ellenzéki médiumok is, és ez Puzsér szerint a rendszert szolgálja. Ha nem kapnának, akkor meg diktatúra lenne és hetente járhatnánk a jogállam gyászszertartására. No de akkor mégis mi legyen?

Továbbá, Orbán megveszi a nyugdíjasokat az Erzsébet-utalvánnyal, mert így tulajdonképpen szavazatokat vesz. De ha nem juttatna nekik semmit, akkor a kormány magára hagyná szegényeket éhen halni, már ha nem az egészségügy végez velük. Utáljuk Orbánt, mert segít a nyugdíjasoknak, hogy ezzel megszerezze a támogatásukat, hát jó, tehát utáljuk akkor a politikust azért, mert politizál.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/130838