Óriási előny

Medián: Magyarország csaknem fele bizakodó a jövő iránt

2018. június 7. 07:19

48 százalék véli úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok a Medián közvélemény-kutatása szerint. A választás után valamelyest apadt, de még mindig tetemes a Fidesz előnye, míg az LMP a mérés szerint be se jutna a parlamentbe.

Bár valamelyest mérséklődtek a kormánnyal elégedettséget jelző mutatók a Medián a HVG számára készített reprezentatív közvélemény-kutatása szerint, a felmérés továbbra is a választók kitartó optimizmusáról árulkodik – írja a felmérést megrendelő HVG.

Kiemelik: csaknem az ország fele, 48 százalék véli úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok, mely bár a márciusi adatokhoz képest két százalékponttal alacsonyabb érték, még mindig a második legmagasabb 2006 tavasza óta. A válaszadók 45 százaléka inkább reménykedve, míg 38 százalékuk borúlátóan tekint az ország előtt álló, elkövetkezendő időszakra.

Eközben az is megfigyelhető, a valós részvételi aránynál többen emlékeztek úgy, elmentek-e szavazni az április 8-i országgyűlési választáson: a megkérdezettek 80 százaléka állította, ott volt az urnáknál, míg a Fidesz tényleges, 49 százalékos eredményéhez képest 55 százalék mondta, hogy a Fideszre szavazott – ez az úgynevezett „győzteshez húzás” jelensége.

A pártok támogatottságában sem figyelhetők meg jelentős változások: a teljes népességben a Fideszt 41 százalék támogatja (mely kisebb visszaesés a márciusi 44 százalékos adathoz képest), ez pedig még mindig magasabb, mint 2011 januárja és 2018 márciusa között bármikor. A kormánypártokat a Jobbik 13, az MSZP-P 8, a DK 5, az LMP és a Momentum 3, a Kétfarkú Kutya Párt 1, illetve a felmérés idején még létező Együtt 1 százalékkal követi.

A biztos pártválasztókra tekintve még tetemesebb a Fidesz előnye: ha most vasárnap lennének a választások, a listás voksok 59 százalékát a kormánypártok zsebelnék be, őket a Jobbik 16, az MSZP-P 11, a DK pedig 7 százalékkal követi. Nem jutna be a parlamentbe a felmérés szerint az LMP, mely a biztos szavazók között azonos értékkel büszkélkedhet, mint a Momentum: 3-3 százalékkal. A Kétfarkú Kutya Párt és az Együtt a választani tudók között már 1 százalékot sem ért el a felmérés szerint.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/130697

Ajánljuk még a témában