A demokrácia hullócsillaga

2018. június 3. 16:33

Torkos Matild
Magyar Hang
Ilyen többség birtokában nekitámadni a Kúriának felesleges ostobaság, és alkotmányos bunkóság.

„A Kúria intellektuálisan nem nőtt fel a feladatához – nyilatkozta Orbán Viktor, kétharmados parlamenti többséggel a háta mögött arra a bírósági ítéletre reagálva, amely helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését több mint négyezer – nem a törvényben megszabott feltételeknek megfelelően – beérkezett levélszavazat megsemmisítése ügyében. Orbán szerint »a Kúria ezzel a döntésével elvett egy mandátumot a választóinktól. A Kúria egyértelműen és súlyosan beavatkozott a választásokba«. A Fidesz Alkotmánybíróságig vitte a kérdést, amely visszautasította a Kúria döntése elleni alkotmányjogi panaszt. Mellőzzük most azt a kérdést, hogy jogosan semmisítette-e meg a választási bizottság az ominózus levélszavazatokat, sőt még azt is, hogy vajon tényleg az összes érvénytelen szavazatot a Fidesz kapta-e, mert ezt a jogorvoslat keretében az erre hivatott bíróságok eldöntötték.

A parlamenti erőviszonyokat egyébiránt nem befolyásolta a döntés: a miniszterelnök állításával szemben nem eredményezett volna a Fidesz számára plusz egy mandátumot az sem, ha érvényesek lettek volna ezek a vitatott levélszavazatok. Az Orbán Viktor által vezetett pártszövetség újabb négy esztendőre kapott nagyon erős felhatalmazást, kétharmados parlamenti többségük birtokában megtehetnek bármit, sőt ennek a bárminek az ellenkezőjét is.

Egy ilyen többség birtokában – minden alap nélkül – nekitámadni a Kúriának nem csupán felesleges ostobaság, hanem – keményebben fogalmazva – alkotmányos bunkóság. Ha az állampolgároknak kutya kötelességük elfogadni és végrehajtani az ügyükben meghozott bírósági ítéleteteket, akkor a végrehajtó hatalom feje, a miniszterelnök is viselkedjék törvénytisztelő állampolgárként, fogadja el a hatalommegosztás demokratikus alapelveit, és nyilatkozataival ne próbálja meg a független igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat megingatni.

A tanult bírák a Kúrián intellektuálisan nem nőttek fel a feladatukhoz – ízlelgessük még egy kicsit ezt a veretes orbáni szöveget. Vajon intellektuálisan mennyire nőttek fel a törvényalkotói feladathoz azok a honatyák és honanyák, akiket a kormányzó pártok pártlistán juttattak be a Tisztelt Házba? Olcsó poén lenne felemlegetni néhány – intellektuálisnak aligha tekinthető – megbotránkoztató megszólalást, »teljesítményt«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 57 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan. A döntés előtt megkérdezték az nvi-t.

Pedig szebb napokat látott.

Eladó a hírtv is:-)
Mi lesz Olgaval?

Nem értem a problémát. Az ellenzék nem köteles védeni Brüsszelt, meg Sorost, ha az említettek viselt dolgait nem tartja elfogadhatónak. Ha mégis védik, akkor nyilván egyetértenek vele.

A baj ott van, hogy az ellenzék csak a kész nyugati sémákat képes ajánlani a választóknak, nem is tehet mást, nyugati támogatóik ezt várják el tőlük. A hazai igényektől, amit becsmérlően rögtön populizmusnak mondanak, felsőbbrendűségük kényszerképzetében távol tartják magukat, és szerintük bunkó az aki őket nem érti meg, aki őket nem fogadja el.

Ebből következik, hogy a nem kormánypártiak nem lehetnek semlegesek, függetlenek, még akkor sem, ha sokan megpróbálnak annak látszani. Ami azért is érdekes, mert jobboldaliak nem szoktak a függetlenség mögé bújni, ők vállalják magukat.

Torkos borzasszony!

a független igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat megingatni epp a Kurianak sikerult mikor azt tudakolta egyertelmuen hogy a Fidesznek mit jelent ha igy vagy ugy dont...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés