Visszavágnak

Juncker: Az EU hamarosan bejelenti válaszintézkedéseit az amerikai védővámokra

2018. május 31. 17:35
Jean-Claude Juncker aggodalmát fejezte ki az „indokolatlan” amerikai döntés miatt, amely szerinte ellentétes a Kereskedelmi Világszervezet szabályaival. Juncker leszögezte: az EU hamarosan bejelenti válaszintézkedéseit az amerikai védővámokra.

Rövidesen bejelenti az Európai Bizottság a megfelelő válaszintézkedéseit az importált acélra és alumíniumra „tisztán protekcionista” céllal kivetett amerikai védővámokra – közölte csütörtökön a testület elnöke, miután az Egyesült Államok tudatta, nem ad további mentességet az Európai Uniónak. Jean-Claude Juncker aggodalmát fejezte ki az „indokolatlan” amerikai döntés miatt, amely szerinte ellentétes a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályaival. Mint rámutatott, az Egyesült Államok nem hagyott más lehetőséget, mint hogy a WTO-hoz forduljanak és importvámokat vessenek ki bizonyos amerikai árukra.

A bizottság elnöke hangsúlyozta, az Európai Uniót is súlyosan érinti az acéliparban jelentkező túlkapacitás problémája, amelynek kezelése érdekében az EU közösen szándékozott fellépni, s az elmúlt hónapokban ezért minden lehetséges szinten folyamatosan egyeztetni próbált Washingtonnal. „Az Egyesült Államok éppen a problémák okozóinak kedvez azzal, hogy olyanokat vesz célba, akik nem felelősek a túlkapacitásokért” – fogalmazott Juncker, majd azt is leszögezte, hogy a nemzetközi kereskedelmi szabályokkal összhangban fogják megvédeni az unió érdekeit.

Közleményében Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos kiemelte: ezen felül mindent meg fognak tenni, hogy megóvják az EU piacát az amerikai lépés nyomán nagy mennyiségben átirányított acéltól és alumíniumtól. „Szomorú nap a mai a világkereskedelem számára. Mindent megtettünk azért, hogy ezt elkerüljük. (...) Az Egyesült Államok a kereskedelmi korlátozások fenyegetésével próbálta engedményekre kényszeríteni az EU-t. Mi nem így intézzük a dolgokat, és különösen nem régi partnereinkkel, barátainkkal és szövetségeseinkkel” – írta. Malmström végezetül afelől biztosított, hogy az Európai Unió válaszintézkedései arányosak és szabályszerűek lesznek.

Donald Trump még márciusban írta alá azt az elnöki nyilatkozatot, amelynek alapján az acél és az alumínium importjára 25, illetve 10 százalékos vámot vezetnek be nemzetbiztonsági megfontolásokból. Az intézkedés hatálya alól többek között az Európai Unió is június 1-jéig ideiglenes mentességet kapott. Az Európai Bizottság korábban jelezte: importvámokat vet ki bizonyos amerikai árukra, amennyiben az EU nem kap állandó mentességet az intézkedés hatálya alól.

(MTI)

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Biztos kilobbizza, hogy a jóféle whisky-re ne vessenek ki vámot. Az már mindennek a teteje lenne!

Csak az ital beszél belőle.

Megoldják. Na ja! Ahogy az orosz embargót is.

"A tiltásnak és embargónak “hála” óriásira nőtt az orosz mezőgazdaság

Az Európai Unió 2014-es korlátozó intézkedései kedvezően hatottak az orosz mezőgazdaság helyzetére. Az embargó miatt hatalmas beruházások indultak meg az önellátás fejlesztésére, ami a mezőgazdaság hatékonyságának javulását eredményezte. A mezőgazdaság Oroszországban valóban gazdaságilag nyereséges lett, ezen kívül teljes mértékben biztosítja az élelmiszerellátás biztonságát és aktívan hozzájárul az exporthoz.
A tavalyi mezőgazdasági kivitel pedig elérte a 20 milliárd dollárt, ami 20 éves időszakot vizsgálva több, mint 18-szoros növekedést jelent a kiinduló évhez viszonyítva. Az utóbbi 15 évben pedig az orosz részesedés a világon megtermelt búzát nézve 4-ről 16 százalékra ugrott, azaz megnégyszereződött. A sertés- és csirkehúsnál az importot sikerült a hazai termeléssel teljesen kiváltani, a kiváló cukorrépatermés miatt a cukoripar is fellendült, az intenzív zöldségtermesztés nagyságrendje pedig 2016-ban 30 százalékkal múlta felül az előző évit."
https://www.magro.hu/agrarhire..

Mégis Putyin nevet a végén, az EU már bánja
https://www.agrarszektor.hu/al..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés