Brüsszel nem tanul semmiből

2018. május 25. 14:06

Douglas Murray
Magyar Hírlap
Egy politikai osztály nem hajlandó meghallgatni az európai emberek többségének mérsékelt, józan véleményét, inkább egy hangos, szélsőséges kisebbségre hallgat. Interjú.

A konferencia felszólalói egyetértettek a határvédelem fontosságát illetően. Nyugat-Európában már nincs erről konszenzus?

Minden országot, amelynek erős a határvédelme, valamilyen mértékben démonizálnak. Szerintem hosszú távon azok, akik nem veszik komolyan a határvédelmet, rosszabbul járnak, mint azok, akik igen. 

A magyar kormányt újra és újra antiszemitizmussal vádolják például a Soros-plakátok miatt, vagy mert nemrég Orbán Viktor azt mondta, Soros a migráció támogatásával maga terjeszti az antiszemitizmust. Valóban itt lenne a baj, nem pedig Nyugat-Európában, ahol erőszakos támadások vannak a zsidóság ellen?

Soros szerepe a migrációs folyamatban rettenetes. Izraelben is rengeteget fektetett abba az NGO-in keresztül, hogy aláássa a kormányt. Szóval részemről az ő bírálata teljesen rendben van. Láttam a plakátokat, a bábmesteres tényleg támadási felületet nyit, Magyarország meg is fizette az árát a nemzetközi színtéren. De az igazi gond valóban nem itt van. Berlin, nem pedig Budapest az, ahol megtámadtak egy kipát viselő fiatalembert. Ha megnézzük a tényeket, Angela Merkelnek sok mindenért kellene felelnie.

Könyvében is írt annak veszélyeiről, hogy Európa eltávolodik a kereszténységtől. Mi lehet a megoldás?

Szinte visszafordíthatatlan tendencia tanúi vagyunk társadalmi szinten. Nem lehet eltagadni, hogy a kereszténység nélkül Európa kultúrája nem így alakult volna ki, mégis eltávolodunk a gyökereinktől, pedig tudjuk, hogy ennek megvannak a veszélyei. Nincs más válaszom erre, mint hogy az egyes embereknek meg kell találniuk a módját, hogy visszataláljanak a gyökereikhez. Hiba lenne azt gondolni, hogy kényszeríteni lehet az embereket, hogy higgyenek. A helyzet rémálomszerű, tele feloldatlan feszültséggel. (...)

Nyomást gyakorolhat Brüsszelre, szerezhet szövetségeseket az egyre szorosabban együttműködő visegrádiak álláspontja a migrációról?

Sajnos mindig, amikor azt hisszük, ebből Brüsszel már tényleg tanulni fog, csalódnunk kell. Ez nagyrészt arról szól, hogy egy politikai osztály nem hajlandó meghallgatni az európai emberek többségének mérsékelt, józan véleményét, inkább egy hangos, szélsőséges kisebbségre hallgat. Szerintem arra fognak törekedni, hogy »kijavítsák« önöket. Igen sajátos jelenség, ahogy a németek háború utáni bűntudatát kiterjesztik egész Európára. Ráadásul nemcsak a politikai túlélésükért harcolnak, hanem tényleg azt hiszik, hogy nemesen cselekszenek, nem ismerik el, hogy ami szerintük helyes, az tulajdonképpen öngyilkosság.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Brüsszel nem tanul semmiből"

Hagyni kell őket. Mindenáron teljes sebességgel akarnak arccal, a falnak rohanni! Jövőre meg is történik!!! :)

"
Minden országot, amelynek erős a határvédelme, valamilyen mértékben démonizálnak. Szerintem hosszú távon azok, akik nem veszik komolyan a határvédelmet, rosszabbul járnak, mint azok, akik igen.
"

Én ezt 2015-ben is evidensnek tartottam. Ez független attól, hogy mennyi migráns hajlandó valaki beengedni. Ha egy adott ország polgárai nem érzik azt, hogy a folyamat ellenőrzött, kezükben az irányítás, akkor az alapjaiban ássa alá a biztonságérzetüket. Egzisztenciális fenyegetésként élik meg.

A legnagyobb baromság volt az a kijelentés baloldalról, hogy a migrációt, népvándorlást nem lehet megállítani. Abban a pillanatban egy csomó ember fejében szólalhatott meg a riasztó, hogy akkor bizony minden eszközzel meg kell állítani ezeket, mert könnyen elszabadulhat a pokol. Pl. Törökország hirtelen meggondolja magát, és akkor nekünk annyi.

De láthattuk ezt más jelekből is. Nem véletlen, hogy a belső határellenőrzés hirtelen népszerűvé vált a Schengeni zónán belül. Schengen arra épült, hogy a külső határok 100%-os kontroll alatt állnak, ez tette lehetővé a belső határellenőrzés megszüntetését. Amint ez az alapvető fundamentum sérült, azonnal borult az egész rendszer, és a belévetett bizalom is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés