Brüsszel nem tanul semmiből

2018. május 25. 14:06

Douglas Murray
Magyar Hírlap

Egy politikai osztály nem hajlandó meghallgatni az európai emberek többségének mérsékelt, józan véleményét, inkább egy hangos, szélsőséges kisebbségre hallgat. Interjú.

A konferencia felszólalói egyetértettek a határvédelem fontosságát illetően. Nyugat-Európában már nincs erről konszenzus?

Minden országot, amelynek erős a határvédelme, valamilyen mértékben démonizálnak. Szerintem hosszú távon azok, akik nem veszik komolyan a határvédelmet, rosszabbul járnak, mint azok, akik igen. 

A magyar kormányt újra és újra antiszemitizmussal vádolják például a Soros-plakátok miatt, vagy mert nemrég Orbán Viktor azt mondta, Soros a migráció támogatásával maga terjeszti az antiszemitizmust. Valóban itt lenne a baj, nem pedig Nyugat-Európában, ahol erőszakos támadások vannak a zsidóság ellen?

Soros szerepe a migrációs folyamatban rettenetes. Izraelben is rengeteget fektetett abba az NGO-in keresztül, hogy aláássa a kormányt. Szóval részemről az ő bírálata teljesen rendben van. Láttam a plakátokat, a bábmesteres tényleg támadási felületet nyit, Magyarország meg is fizette az árát a nemzetközi színtéren. De az igazi gond valóban nem itt van. Berlin, nem pedig Budapest az, ahol megtámadtak egy kipát viselő fiatalembert. Ha megnézzük a tényeket, Angela Merkelnek sok mindenért kellene felelnie.

Könyvében is írt annak veszélyeiről, hogy Európa eltávolodik a kereszténységtől. Mi lehet a megoldás?

Szinte visszafordíthatatlan tendencia tanúi vagyunk társadalmi szinten. Nem lehet eltagadni, hogy a kereszténység nélkül Európa kultúrája nem így alakult volna ki, mégis eltávolodunk a gyökereinktől, pedig tudjuk, hogy ennek megvannak a veszélyei. Nincs más válaszom erre, mint hogy az egyes embereknek meg kell találniuk a módját, hogy visszataláljanak a gyökereikhez. Hiba lenne azt gondolni, hogy kényszeríteni lehet az embereket, hogy higgyenek. A helyzet rémálomszerű, tele feloldatlan feszültséggel. (...)

Nyomást gyakorolhat Brüsszelre, szerezhet szövetségeseket az egyre szorosabban együttműködő visegrádiak álláspontja a migrációról?

Sajnos mindig, amikor azt hisszük, ebből Brüsszel már tényleg tanulni fog, csalódnunk kell. Ez nagyrészt arról szól, hogy egy politikai osztály nem hajlandó meghallgatni az európai emberek többségének mérsékelt, józan véleményét, inkább egy hangos, szélsőséges kisebbségre hallgat. Szerintem arra fognak törekedni, hogy »kijavítsák« önöket. Igen sajátos jelenség, ahogy a németek háború utáni bűntudatát kiterjesztik egész Európára. Ráadásul nemcsak a politikai túlélésükért harcolnak, hanem tényleg azt hiszik, hogy nemesen cselekszenek, nem ismerik el, hogy ami szerintük helyes, az tulajdonképpen öngyilkosság.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/130140

Ajánljuk még a témában