Van esélye, hogy a Fidesz repüljön a Néppártból

2018. május 23. 17:53

Wenzel Michalski
HVG

A Néppártnak jeleznie kell, hogy nem engedi a jövőben hülyére venni magát. Interjú.

„Magyarország elleni támadást kiáltott az önök nyílt levele után a Fidesz. A kampányuk kiket céloz?

Ez a kampány most kifejezetten a CDU/CSU pártszövetségnek szól, amely az Európai Unió legnépesebb országának legnagyobb támogatottságú pártja. Azt szeretnénk, hogy álljanak a Fidesz Néppártból való kizárása mögé.

Ez a Human Rights Watch német szervezetének kampánya?

Nem, a HRW ugyanis csak nemzetközi szinten létezik, így a döntés is közös volt. Az európai ügyekkel foglalkozó részleg beszélte át a célkitűzést és a taktikát, itt határoztak úgy, hogy a kampány a német konzervatívokhoz fog szólni.

Brüsszelben a kollégáim több képviselőtől is azt hallották, hogy a Néppárt kisebb tagszervezetei hajlandók lennének beállni a Fidesz kizárása mögé, de ennek feltétele, hogy a CDU/CSU is támogassa azt.

Nos, a konzervatívok bajor lerakata, a CSU nyíltan kimutatja barátságát Orbán iránt, az Angela Merkel vezette CDU pedig hallgat. Ezen akarunk változtatni.

(...)

Soros György részt vett az önök döntésében?

Ugyan, dehogy! A magyar kormány a jelek szerint szuperhősnek képzeli Sorost, aki 80 éves életkora felett is minden mögött ott áll. Ez már egy Marvell-képregény.

Önök szerint van esélye annak, hogy a Fidesz repüljön a Néppártból?

Igen, vannak erre mutató jelek. A CDU-ban is sokan elégedetlenek a helyzettel. Nagyon reméljük, hogy összejöhet egy többségi döntés a Fidesz ellen, amellyel a Néppárt azt is jelzi, hogy nem engedi a jövőben hülyére venni magát. Nem engedhetik, hogy az önkéntes társadalmi szerveződéseket ellehetetlenítsék. Mert ha ezt is lenyelik, akkor Magyarország követőkre fog találni. Orbán már most sorvezetőnek számít, mint más országok számára Putyin vagy Erdogan. Orbánt követik azok, akik nem akarnak egy plurális demokráciában érvényesülni, hanem egy autokratikusabb berendezkedéssel védenék pozíciójukat.”

A szerző a Human Rights Watch civil jogvédő szervezet németországi igazgatója.
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/130056