Róma odavág Junckeréknek

2018. május 23. 08:08

Máté T. Gyula
Mátété

Nem egy „kicsi visegrádi országocska”, hanem az unió harmadik legerősebb gazdasága mond nemet.

„A tervek szerint rövidtávon félmillió illegális migránst utasítanak ki Olaszországból.

Mindez tökéletesen ellentétes Brüsszel bevándorló-simogató politikájával. És itt nem egy »kicsi visegrádi országocska«, hanem az unió harmadik legerősebb gazdasága mond nemet. Erre az EU urainak muszáj odafigyelniük.

Főleg, hogy a várhatóan Giuseppe Conte közgazdász által vezetett új kabinet jelezte: nem tűri többet a brüsszeli diktátumokat! Ezért felül akarnak vizsgálni több Unióval kötött szerződést, amelyek hátrányosak hazájukra nézve. Nem tabu az sem, hogy az elmúlt évtizedben megugrott olasz államadósság – amelybe jórészt a 2008-as gazdasági válság után az Európai Központi Bank »reformcsomagja« kényszerítette – egy részének elengedését kezdeményezzék.

Rómának elege van a Moszkvával vívott értelmetlen szankcióháborúból is. Jelezték: nagy valószínűséggel megvétózzák nyár elején a kereskedelmi korlátozások meghosszabbítását.

Összességében: A Conte-kormány a nemzetek Európájában, és nem a német-francia uniós szuperállamban gondolkodik. Nem lesz Italexit, Róma az unió reformját akarja – ez alighanem jobban fáj Merkelnek, Macronnak és Junckeréknek, mintha egyszerűen kilépnének.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/130019

Ajánljuk még a témában