Bősz Anett védelmében

2018. május 22. 11:14

Tálos Lőrinc
Reflektor blog

Fodor Gábor mitől lenne nagyobb politikai túlélő Gyurcsány Ferencnél, akit a legnagyobb felelősség terhel a régi baloldal támogatottságának összeomlásáért?

„Fel lehet tenni a kérdést, hogy mennyit ér a Liberálisokkal kötött szövetség, de ha valaki szerint egy lyukas garast se, akkor vagy ne kössön velük szövetséget, vagy tartsa magát ahhoz, amit annak megkötésekor ígért. Nem mintha különösebben szeretném Fodor Gábort, továbbá liberális sem vagyok, abban az értelemben legalábbis semmiképpen nem, ahogyan azt például Fodor Gábor képviselte a parlamentben, például amikor – kétségkívül elvhű módon – nemmel szavazott a devizahitelesek kilakoltatási moratóriumának meghosszabbítására. Kevésbé finoman fogalmazva leszarom azokat a liberális értékeket, amelyeket a Liberálisok nem láttak biztosítottnak érvényesülni azáltal, hogy az MSZP-P pártszövetség kifarolt egy korábbi megállapodásból, amelyet Fodor Gábor MLP-elnök mellett Molnár Gyula, az MSZP elnöke és Karácsony Gergely a Párbeszéd társelnöke és az MSZP-P pártszövetség miniszterelnök-jelöltje is aláírt. Tehát amellett, hogy én aztán egyáltalán nem szeretném az Liberálisok érdekeit képviselni, le kell írnom, hogy egy szavam sem lehet arra, ha az ők maguk viszont igen. Az ég kék, a fű zöld, a pártok pedig a saját érdeküket és értékrendjüket képviselik. Bősz Anett pedig azt lépte, amit a saját pártja várt tőle. 

Már hallom is az ellenvetéseket, hogy a Liberálisoknak nincs számottevő támogatottságuk, önállóan be se jutottak volna a parlamentbe, tehát nekik kuss van. Egyrészt, számottevő támogatottsága a Párbeszédnek sincs, önállóan ők se jutottak volna be a parlamentbe, pusztán annak a pártszövetségnek a tagjaként, amelynek a Liberálisok is a tagja volt. Másrészt nem igaz, hogy senki nem szavazott a Liberálisok parlamenti képviseletére. Egészen pontosan 682 ezer 602 ember szavazott rájuk, pontosan ugyanaz a 682 ezer 602 ember, aki a Párbeszéd parlamenti képviseletére is, ennyien szavaztak ugyanis az MSZP, a Párbeszéd és a Liberálisok választási szövetségre, amely ugyan technikai okokból – a 15 százalékos bejutási küszöb elkerülésének szándékával – MSZP-Párbeszéd lista névre hallgatott, de a 15. helyén ott szerepelt Bősz Anett. Aki erre a listára szavazott, az Bősz Anettre is szavazott. Aki a Párbeszéd parlamenti képviseletére szavazott, az a Liberálisok parlamenti képviseletére is szavazott. Bősz Anett pontosan ugyanakkora demokratikus felhatalmazással rendelkezik, mint a Párbeszéd listán bejutott képviselői. 

(...)

Arra, hogy Fodor Gábor lenne a legnagyobb politikai túlélő például csak azt lehet válaszolni, hogy mitől lenne nagyobb, mint például Molnár Gyula, akit utoljára a rendszerváltás előtt, KISZ-titkár korában lehetett kezdő politikusnak nevezni és akinek pártelnöki teljesítménye arról marad nevezetes, hogy az MSZP számára kedvezőtlen szövetségi megállapodásokat kötött a Demokratikus Koalícióval (külön lista, az egyéni választókerületek 60-46 arányú megosztása), a Párbeszéddel (közös lista 10 százalékos küszöbbel, bár ezt éppen megúszták 11,99 százalékos eredménnyel) és – mint a mellékelt ábra mutatja – a Liberálisokkal is? Pláne, mitől lenne nagyobb politikai túlélő Gyurcsány Ferencnél, akit mindenki másnál nagyobb felelősség terhel a régi baloldal támogatottságának összeomlásáért? ”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129974