Elcsalt voksolás?

Venezuela: Maduro nyerte az illegitimnek tartott elnökválasztást

2018. május 21. 08:52

Szavazatvásárlás, alacsony részvétel, és ellenzéki bojkott – így választották újra vasárnap Venezuela szocialista elnökét, Nicolas Madurót.

Újabb hat évre választották meg Venezeula szocialista elnökét, Nicolas Madurót a vasárnapi elnökválasztáson – írja az Independent.

A voksolásra azonban árnyat vet, hogy a Hugo Chavezt 2013-as halála után váltó, korábban buszsofőrként dolgozó Maduro ellenfelei szerint illegitim módon, különösen alacsony részvétel mellett lett újraválasztva: a legnagyobb ellenzéki párt bojkottálta is a választásokat.

A 30 milliós országban ugyanis csupán 5,8 millióan szavaztak az elnökre, ez a szavazatok 68 százalékát jelentette Madurónak. Legközelebbi ellenfele az 1,8 millió szavazatot szerző Henri Falcón korábbi kormányzó volt – a volt szocialista politikust többször is kritizálta az ellenzék, hogy megtöri az ellenzéki bojkottot, és elindul a választáson.

Ezzel a részvétel csupán 46,1 százalékos volt, mely nagy visszaesés a 2013-as, 80 százalékos arányhoz képest. Az ellenzék ennél is alacsonyabb részvételre számított, ők 30 százalék körüli értéket jósoltak.

Maduro tűzijátékokkal és konfettivel megrendezett győzelmi ünnepségén diadalittasan nyilatkozott az eredményről: azt mondta, ellenfelei „alábecsülték” őt. Emellett kijelentette, „történelmi”, és rekordokat döntő győzelmet aratott, mely után felhatalmazva érzi magát az ország további vezetésére. Bejelentette: a következő két évben nem lesznek újabb választások, és ellenfeleivel is szeretne leülni tárgyalni, hangsúlyozva, hogy a kormány békét akar. Maduro szerint továbbá ha nem lett volna alacsony a részvétel, és az ellenzék nem hirdetett volna bojkottot, még akkor is győzedelmeskedett volna. Hozzátette: „ma jobban szeretem Venezuelát, mint valaha!” 

Az ellenzék legerősebb ereje, az Egységes Ellenzéki Kerekasztal (MUD) bojkottra hívott fel a vasárnapi voksoláson, mondván, hogy a választási törvény Maduronak kedvez, az ellenzék több jelöltjét pedig egyébként is eltiltották az indulástól.

A második helyet megszerző Henri Falcón szerint a választás nem volt legitim, ezért érvényességét el sem ismeri. Falcón amiatt is fel volt háborodva, hogy a kormány több mint 13,000 sátrat, úgynevezett vörös pontokat állított fel, ahol ha a választók beszkennelték a venezuelai állam által kibocsátott kártyáikat, ételcsomagok és pénznyeremény formájában díjakat nyerhettek. Ezt az ellenzék szavazatvásárlásként értékelte.

Nem ez volt az egyetlen vitás elem: az alacsony részvételt látva a szavazóhelyiségek több mint két órával tovább maradtak nyitva az eredetileg este 6-ra tervezett záráshoz képest.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129922

Ajánljuk még a témában