Hercegi frigy

Ma házasodik össze Harry herceg és Meghan Markle

2018. május 19. 11:07
Az esküvői ceremónia 13 órakor kezdődik. Meghan Markle személyében a brit monarchia modernkori történelmében először kerül elvált, afrikai-amerikai gyökerű amerikai állampolgár a királyi családba.

Az ősi királyi pompa és a modern kor elemeit ötvözi Harry herceg és menyasszonya, Meghan Markle szombati esküvői szertartása.

Modern feleség lesz az új hercegnő

Harry – Károly walesi herceg, brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája – a London nyugati határában fekvő ősi királyi rezidencia, a windsori kastély Szent György-kápolnájában esküszik örök hűséget amerikai menyasszonyának. A ceremónia, amelyet Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága vezet, közép-európai idő szerint 13 órakor kezdődik, és várhatóan egy órán át tart. Az újdonsült hercegi házaspár ezután nyitott hintón hajtat végig Windsor utcáin, üdvözölve a várhatóan százezres tömeget.

A Kensington-palota - Harry londoni rezidenciája és hivatala - által szombat hajnalban közzétett 22 oldalas részletes esküvői program szerint először – közép-európai idő szerint 12:40 órakor – Harry és esküvői tanúja, vagyis bátyja, Vilmos herceg érkezik a templomhoz. Őket 12:42 órakor Károly trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő, majd 12:45 órakor a menyasszony édesanyja, Doria Ragland követi. II. Erzsébet királynő 12:52 órakor lép be a kápolnába, és végül, 13:00 órakor Meghan Markle jelenik meg a templom bejáratánál.

A Kensington-palota által összeállított program néhány nappal ezelőtt készült, és még az szerepel benne, hogy a menyasszonyt édesapja, Thomas Markle kíséri az oltárhoz, ahol Harry és Vilmos várja őket. Ebben azóta egy lényeges változás történt, ugyanis Thomas Markle sürgős műtéti beavatkozást igénylő szívpanaszai miatt végül nem tudott mexikói otthonából Nagy-Britanniába utazni, így nem ő, hanem a majdani após, Károly herceg kíséri az oltárhoz Harry menyasszonyát.   

Az idők változását jelzi, hogy a ceremónia részletes műsorrendjének tanúsága szerint Meghan Markle házassági fogadalmából egy hagyományos ígéret hiányozni fog. Harry jövendőbelije a hagyományoknak megfelelően azt megígéri, hogy amíg csak élnek, szeretni, tisztelni és védelmezni fogja férjét, gyengédséggel is elhalmozza és hűséges lesz hozzá - ám „engedelmeskedni" nem feltétlenül fog neki. Justin Welby érsek ugyanis úgy teszi majd fel a kérdést a hercegi arának, hogy „Meghan (...) Will you love him, comfort him, honour and protect him, and (...) be faithful to him as long as you both shall live?" A kérdésből hiányzik az anglikán esküvők menyasszonyi fogadalmának szövegében évszázadok óta szokásos „obey" – szót fogadni, engedelmeskedni – kitétel, vagyis Meghan Markle modern feleségként azt nem ígéri meg, hogy Harrynek élete végéig mindenben engedelmesen szót fogad.

Az idők változását jelzi az is, hogy Meghan Markle személyében a brit monarchia modernkori történelmében először kerül elvált, afrikai-amerikai gyökerű amerikai állampolgár a királyi családba a trónutódlási lista egyik magas rangú tagjának hitveseként, az udvar és az uralkodó teljes jóváhagyásával.  VIII. Eduárd királynak 82 évvel ezelőtt még le kellett mondania a trónról és a koronáról, miután ő is egy elvált amerikai állampolgárt kívánt feleségül venni Wallis Simpson személyében.

Meghan Markle-lal az amerikai zene is az angol királyi esküvők ősi ceremóniájának részévé válik. A szombati templomi szertartáson az amerikai The Kingdom Choir gospelkórus is szerepel, Ben E. King, az amerikai soul néhai klasszikusának Stand By Me című dalával. A ceremóniát a Szent György kápolnában 600 meghívott vendég kíséri majd figyelemmel, ám világszerte várhatóan százmilliók nézik a közvetítést: az eseményre 79 ország televíziós stábjai vonultak fel Windsor ősi parkjában.

Sussex hercege és hercegnője

Szombati esküvője után a Sussex hercege és hercegnője címet viselheti Harry herceg és Meghan Markle. A címeket Harry nagymamája, II. Erzsébet királynő adományozta. A hírt a Buckingham-palota, az uralkodó londoni rezidenciája és hivatala jelentette be szombaton, a menyegző előtt néhány órával. A Sussex hercege és hercegnője cím nem okozott meglepetést, mivel a szakértői konszenzus és a fogadóipar mindig is ezt tartotta a még nem foglalt hercegi titulusok nem túl széles választékán belül a legvalószínűbbnek. Az angol-brit monarchia évszázados hagyománya, hogy a mindenkori uralkodó a királyi család magas rangú férfitagjait hercegi címekkel ruházza fel esküvőjük napján.

Sussex legutóbbi hercege a 18. századi uralkodó, III. György király kilencedik gyereke és hatodik fia, Augustus Frederick volt. Ő azonban apja jóváhagyása – sőt tudta – nélkül házasodott össze választottjával, Augusta Murray-vel. Az 1772-ben született királyi házassági törvény akkor még azt írta elő, hogy a mindenkori uralkodó összes egyenes ági leszármazottja csak a koronás fő engedélyével házasodhat, így Augustus Frederick és Augusta Murray frigyét az anglikán egyház bírói testülete 1794-ben érvénytelenítette.

Augusta Murray így soha nem kapta meg a Sussex hercegnője címet, és ez azt is jelenti, hogy Meghan Markle az angol-brit monarchia évezredes történetében elsőként viselheti ezt a hercegnői titulust. Harry menyasszonya szombat délutántól – immár a herceg hitveseként – egyben jogosult lesz az Ő királyi fensége (Her Royal Highness) címre is, tekintettel arra, hogy férjének is a királyi fenség megszólítás jár.

Harry bátyja, Vilmos herceg és felesége, Katalin a Cambridge hercege és hercegnője címet kapta II. Erzsébet királynőtől 2011 áprilisában tartott esküvőjük után. Harrynek a Sussex hercege rang mellett a Dumbarton grófja és a Kilkeel bárója címet is adományozta a királynő. Ez jelképezi a Korona fennhatóságát Skócia és Észak-Írország felett, Dumbarton ugyanis egy skóciai, Kilkeel pedig egy észak-írországi város. Vilmos hét évvel ezelőtti esküvője után – ugyanezen hagyomány alapján – a Cambridge hercege mellett a Strathearn grófja és a Carrickfergus bárója címben is részesült.

 Az Egyesült Királyság walesi tartományára ez a hagyomány nem terjed ki, hiszen a walesi herceg címét Harry és Vilmos édesapja, Károly trónörökös viseli a 14. század óta érvényes udvari protokoll alapján. Cambridge-i, illetve sussexi hercegi titulusuk felvétele előtt Vilmos és Harry is Wales hercege volt.

(MTI)

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tisztára röhejes, ahogyan ezek a vendég nők kinéznek!
Menni sem tudott az a vékony, ámde trampli nő a cipőjében.
És az a nevetséges kalap a fejükön, - a sok proli! :)

Sokkal jobb program a gourmet fesztivál!

Arra írtam, hogy a nő egy proli, mert úgy ment, mint akinek még a lábán sosem volt tűsarkú cipő. És hozzá olyan nehézkesen, németes tramplisággal, pedig vékony volt. Hülyén állt a kalap is neki.
Nem azért, mert drága cuccokban vannak, ez csak természetes, hanem azért, mert természetellenes volt rajtuk.
Talán Katalint utánozták, de neki jól állt.

Neked elment az eszed! Mégis mit irigyeljek egy tramplin akinek direkt, divatból félre van csúszva a kalapja?
Neked lehet irigy a természeted, mert másról is ezt feltételezed.
Nem irigyeltem még senkitől semmit. Nem nővel nevettünk a trampli nőn.
A hercegi pár aranyos volt. Katalin pedig bámulatosan jó alakú a harmadik szülés után és még szép is.

Na itt a másik proli!
Így csak a bunkó prolik beszélnek, mint amilyen te vagy.
Megmondtam már különben is , hogy ne fárassz!

Te így szoktak tuskó?

Vegyél egy ilyen kalapot a feleségednek, aztán vonulgassál vele a Belvárosban, meglátod, hogy milyen sikeretek lesz.
Mindenki rajtatok fog röhögni.

Az tuti, hogy kövér. Mondtam is neki 2 éve, hogy a 180 centijéhez sok az a 104 kg. Lefogyott 90 kilóra de az is rengeteg, bár azt mondta, hogy az a fiatalkori versenysúlya. Csak azt felejti el, hogy nincs már meg neki a fiatalkori izma.

Miért, te mit csináltál? Én sem hozzád beszéltem. Akkor nekem is azt kellett volna írnom neked, mint te Mutiminek?

Még Csíksomlyót sem volt időm nézni. Azt a részt láttam, amiről beszéltem és az pár másodperc volt.

Nem voltam, mert elfelejtettél meghívni.

Azt írtad egyszer, hogy még 70 kg lehet nálad a nő, mire én elájultam, hogy ez azért túlzás, ill. nagyon toleráns vagy, mert ez rengeteg. persze attól is függ, hogy hány cm-es az a 70 kg.

A BMI kalkulátor azt írja, amit magam is látok, hogy: A testsúlyod ideális, törekedj mostani alkatod megőrzésére.

Holnap a gourmet fesztiválra megyek, remélem ugyanezt fogja kiírni.

Hol van az a "Gypsyland"?

Eddig csak keresztény egyházi esküvőt láttam.
Nem kell beájulnod az angoltól! Rómában is megadják a módját az egyházi esküvőknek, sőt az általad oly lenézett Magyarországon is.

Azért mert oda holnap megyek.

Nem perdültem táncra, - rosszul emlékszel - nem is tudtam volna, mert annyian voltunk okt. 23-án.

Neked nem mozdul meg a lábad, tested, ha hallasz egy jó kis zenét? Ja, te nem voltál táncos.

Dehogy fogom mérsékelni magam! A legjobb séfeknél fogok enni, több helyen, többfélét. Ez különben sem a zabálásról szól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés