Eltávolította Kolozsvár a történelemhamisító posztert

2018. május 18. 07:53

Musai-Muszáj
Facebook

Üdvözöljük a hivatal döntését, ugyanakkor hansúlyozzuk, hogy az eset korántsem egyedi vagy véletlen. A magyar nyelvű feliratok köztérről való eltávolításának hagyománya van Kolozsváron.

„A Musai-Muszáj felszólítása nyomán a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal eltávolította azt a diszkriminatív és történelemhamisító posztert, amelyet a Városnapok alkalmából a Főtér nyugati oldalán helyezett el. Üdvözöljük a hivatal döntését, ugyanakkor hansúlyozzuk, hogy az eset korántsem egyedi vagy véletlen. A magyar nyelvű feliratok köztérről való eltávolításának hagyománya van Kolozsváron, és a szóban forgó poszter tartalmát is a Polgármesteri Hivatal hagyta jóvá. Jelen pillanatban több más, hasonló a magyar nyelvű feliratokat eltüntető történelmi poszter is látható a városban. Kérjük ezek eltávolítását is a köztérről, tekintve, hogy ezek esetében is ugyanúgy fennáll a diszkrimináció és történelemhamisítás ténye.
Azon elvárásunkat, hogy a Városnapok kommunikációs anyagai (plakátok, programfüzetek, stb.) többnyelvűek legyenek, továbbra is jogosnak találjuk. 
✁ - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
În urma solicitării Musai-Muszáj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a îndepărtat posterul discriminator și falsificator de istorie, pe care l-a afișat cu ocazia Zilelor Clujului, pe latura vestică a Pieței Unirii din Cluj-Napoca. Salutăm decizia instituției, dar subliniem că acest caz nu este nici singular, nici accidental. În fapt, îndepărtarea inscripțiilor în limba maghiară are o tradiție la Cluj-Napoca. Si în acest caz conținutul posterului în cauză a fost aprobat de Primăria Cluj-Napoca. Semnalăm faptul că în acest moment există și alte postere similare expuse în spațiul public - fotografii istorice ale Clujului, de pe care inscripțiile maghiare au fost îndepărtate. Solicităm și înlăturarea acestor postere, având în vedere că și acestea, in egală măsură, sunt discriminatorii și falsifică istoria. Totodată, considerăm justă cerința ca materialele de comunicare ale Zilelor Clujului (afișe, caiete de program, etc.) să fie multilingve.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129821

Ajánljuk még a témában