Az Arab Liga főtitkára nemzetközi vizsgálatot követel

2018. május 17. 21:00

Az izraeli csapatok által a Gázai övezet határán tüntető palesztinokkal szemben elkövetett „bűncselekményeket” tárná fel az Arab Liga főtitkára.

Nemzetközi vizsgálatot követelt az izraeli csapatok által a Gázai övezet határán tüntető palesztinokkal szemben elkövetett „bűncselekmények” feltárására Ahmed Abul-Geit, az Arab Liga főtitkára Kairóban, a szervezet csütörtökön tartott rendkívüli ülésén.

Az Arab Liga tanácskozását Szaúd-Arábia kérésére hívták össze, hogy megvitassák „a palesztin néppel szembeni izraeli agressziót”, illetve az Egyesült Államok döntését, hogy átköltöztette nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe. A nemzetközi jog és legitimitás súlyos megsértését látjuk abban, hogy az Egyesült Államok átköltöztetette nagykövetségét a megszállt Jeruzsálembe – jelentette ki Geit.

Az Arab Liga főtitkára figyelmeztette a diplomáciai képviseleteiket a vitatott státuszú városba áthelyező államokat, hogy az arab országok felülvizsgálhatják velük kapcsolataikat.

Az Egyesült Államokat példáját elsőként Guatemala követte. „Elítéljük, amit a Guatemalai Köztársaság tett. Felül kellene vizsgálni az arab kapcsolatokat vele, illetve bármely más állammal, amely hasonló lépésre szánná el magát” – emelte ki. Geit egyben aláhúzta: „Békét sértő cselekedet a nagykövetségek Jeruzsálembe való átköltöztetése”. Az Arab Liga főtitkára egyben elítélte a fegyvertelen palesztinokkal szemben alkalmazott erőszakot. Izrael ezzel szemben azzal indokolta a beavatkozást, hogy a katonák a bevett protokoll szerint jártak el, megakadályozandó a palesztinok áttörését a határkerítésen.

Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter olyan javaslattal állt elő az ülésen, hogy az amerikai nagykövetség áthelyezése miatt az arab államok hívják vissza nagyköveteiket az Egyesült Államokból. „Nincs semmi kivetnivaló abban, hogy az arab országok együttesen konzultációra visszahívják fővárosaikba washingtoni nagyköveteiket” – emelte ki Malki a televízióban élőben közvetített tanácskozáson.

A palesztin tárcavezető szerint az Arab Liga tagállamainak be kellene kéretniük az országaikban akkreditált amerikai nagyköveteket is, „emlékeztetésül számukra, hogy az arabok elutasítják az Egyesült Államok diplomáciai képviseletének áthelyezését Jeruzsálembe”. Malki emlékeztetett: az Arab Liga korábbi tanácskozásai alkalmával megállapodtak abban, megszakítják diplomáciai kapcsolataikat azokkal az országokkal, amelyek Jeruzsálembe költöztetik nagykövetségeiket.

Egyelőre nem világos, hogy Malki javaslatai milyen hatást érnek el. Több arab állam ugyanis, köztük Szaúd-Arábia és Egyiptom is erős kötelékekkel rendelkezik Donald Trump amerikai elnök kormányzatához.

Donald Trump tavaly decemberben jelentette be, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és országa nagykövetségét áthelyezi ebbe a városba. Ezzel szembefordult a több évtizedes nemzetközi konszenzussal és diplomáciai hagyománnyal, hogy Jeruzsálem státuszáról az izraelieknek és a palesztinoknak kell megállapodniuk egymással. Izrael álláspontja az, hogy a város a zsidó állam egységes és oszthatatlan fővárosa, ám az arab többségű Kelet-Jeruzsálemet a nemzetközi közösség nem tekinti Izrael részének, mert a városrészt az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el és szállta meg. Trump lépését követően Guatemala és Paraguay is bejelentette, hogy Jeruzsálembe helyezik izraeli nagykövetségüket.

Az amerikai nagykövetség áthelyezése ellen a Gázai övezet határkerítésénél tüntető és a kerítésen áttörni próbáló vagy azt megrongáló palesztinok közül az izraeli biztonsági erők hétfőn 60 embert lelőttek. A kizárólag a palesztin tüntetők oldaláról kikerült halálos áldozatok mellett 2771 palesztin megsebesült, közülük 1373-an éles lőszerrel leadott lövésektől.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129812