Világrekordokat tart a magyar foci

2018. május 16. 07:44

Több mint 30 év távolmaradás után is világrekordokat tart a magyar labdarúgó-válogatott.

A magyar labdarúgó-válogatott ugyan 1986 óta nem szerepelt világbajnokságon, mégis mind a mai napig számos rekord köthető a csapathoz és játékosaihoz. A legtöbb természetesen az Aranycsapat 1954-es szerepléséhez fűződik:

  • A svájci tornán 27-szer volt eredményes az együttes, ez mérkőzésenként 5,4-es gólátlagot jelent.
  • 17-es gólkülönbséggel zárta a tornát Sebes Gusztáv szövetségi kapitány végül ezüstérmes gárdája, ami találkozónkénti plusz 3,4-es különbséget eredményezett.  A magyarok az összes világbajnoki mérkőzésüket tekintve átlagosan 2,72 gólt szereztek.
  • Az Aranycsapat mellett egyedül az uruguayi együttesnek sikerült, hogy négy egymást követő világbajnoki mérkőzésen legalább négy gólt szerezzen, igaz, a dél-amerikai gárdának ez 20 év alatt – az 1930-as és az 1950-es vb-n – jött össze.
  • Puskásék egyedüli csúcstartók azzal, hogy Svájcban két találkozón is nyolc, vagy annál több gólt szereztek, előbb a dél-koreaiakat 9-0-ra, majd a németeket 8-3-ra ütötték ki.
  • Az 1954-es vb-n 11 találatával gólkirály Kocsis Sándor a Svájcban nyújtott teljesítményével örökre beírta magát a történelemkönyvekbe: a Kocka becenévre hallgató támadó egymást követően négyszer duplázott a tornán. (Egy meccsen két gólt Kocsis mellett a francia Just Fontaine, a brazil Ronaldo és a vb-k történetének legeredményesebb játékosa, a német Miroslav Klose is négy alkalommal szerzett, de egyikük sem sorozatban).
  • Kocsis két mesterhármast ért el a tornán, ráadásul csak a legendás német Gerd Müller volt arra képes, hogy a magyar támadóhoz hasonlóan ezt két egymást követő mérkőzésen tegye meg. Két mesterhármassal egyébként még Fontaine és az argentin Gabriel Batistuta rendelkezik.
  • A világbajnokságok történetének leggyorsabb mesterhármasa is egy magyar játékos nevéhez fűződik: Kiss László 1982-ben a Salvador elleni összecsapáson a 69., a 72. és 76. percben volt eredményes.
  • Kiss László teljesítménye a tekintetben is unikum, hogy csereként beállva ő az egyedüli triplázó a vb-ken. A 10-1-es magyar győzelem is csúcs, s az egy meccsen szerzett tíz gól is rekord. Szintén kilencgólos különbséggel nyert az Aranycsapat 1954-ben a Koreai Köztársaság (9-0) és Jugoszlávia 1974-ben Zaire ellen.
  • A világbajnokságokon kilenc játékosnak sikerült egy tornán csapata összes mérkőzésén gólt szereznie: 1938-ban Sárosi György ötször, míg Bene Ferenc 1966-ban négyszer volt eredményes négy fellépésen. Mellettük a svéd Arne Nyberg szintén 1938-ban, az uruguayi Alcides Ghiggia 1950-ben, Fontaine és az argentin Omar Oreste Corbatta 1958-ban, a brazil Jairzinho és a perui Teofilo Cubillas 1970-ben, legutóbb pedig a kolumbiai James Rodriguez tudott hasonló bravúrt bemutatni

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129687