Integráció anno és most

2018. május 16. 06:54

Lóránt Károly
Magyar Hírlap

Az alapító atyák által elképzelt integráció azonban illúziókra épült, hisz az unióban nincs olyan ország, amelyik akár a GDP-je öt százalékát is beadná a közösbe.

„Mindez azonban a későbbiekben feledésbe merült, az euró bevezetésénél az unió vezetése semmilyen korábbi tanulmányt, de a kortárs vezető közgazdászok véleményét sem vette figyelembe. Kizárólag a közös pénz stabilitási feltételeinek kidolgozásával foglalkoztak, ami a maastrichti kritériumok formájában öltött testet. Ezzel az Európai Unió letért az integráció útjáról. Ami ténylegesen történik, az birodalomépítés, ahol azokat a pénzügyi eszközöket, amelyeknek az integrációt kellene szolgálniuk, fegyelmező eszközként akarják alkalmazni a birodalmi központ akaratának nem engedelmeskedő országokkal szemben (a Római Birodalomban e feladatot a légiók látták el).

Az alapító atyák által elképzelt integráció azonban eleve illúziókra épült, hisz az unióban nincs olyan ország, amelyik akár a GDP-je öt százalékát is beadná a közösbe, ezért választási lehetőség csak a birodalom és valamilyen nemzetállami együttműködésen alapuló szabadkereskedelmi társulás között van. Ha nem akarunk a birodalmi központ egy kiszolgáltatott provinciája lenni, az utóbbi alternatíva megvalósulására kell törekednünk.

Az európai parlamenti választásokig még egy év hátra van. Hasznos lenne, ha a fenti választási lehetőségeket és azok következményeit valamilyen formában az európai szélesebb közvélemény elé lehetne tárni. A bevándorlás mellett ez lehetne az uniós választások másik fő kampánytémája.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129682