Újabb fenyegetés

Felfüggesztheti a tárgyalásokat Észak-Korea

2018. május 16. 07:25

Phenjan az észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó lemondásával fenyegetőzött, ezúttal egy keddi hadgyakorlat miatt.

Észak-Korea ismét az észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó lemondásával fenyegetőzött, ezúttal arra az esetre, ha az Egyesült Államok továbbra is azt követeli tőle, hogy teljesen mondjon le nukleáris fegyvereiről.

A KCNA észak-koreai hírügynökség helyi idő szerint szerda hajnalban azt közölte, hogy Phenjan lemondja a június 12-ére Szingapúrba kitűzött csúcstalálkozót Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető között a most zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlat miatt. A 24.hu szerint Amerika és Dél-Korea pénteken több mint 100 harci gépet, köztük B52 nehézbombázókat és F-15K vadászgépeket reptetett meg a koreai partoknál. Hozzáteszik: az ilyen műveletek általában pusztán védelmi célt szolgálnak, amit a két ország által 1953-ban kölcsönös védelmi egyezményben rögzítettek. 

Pár órával később egy észak-koreai külügyminiszter-helyettes jelezte, lemondják a találkozót, ha Washington ragaszkodik ahhoz, hogy semmisítsék meg minden atomfegyverüket. Ha az Egyesült Államok megpróbálja „kikényszeríteni az egyoldalú teljes leszerelést, akkor (...) felülvizsgáljuk a csúcstalálkozóra vonatkozó tervet” – mondta Kim Kje Gvan.

(MTI, 24.hu)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129685