Ezek lettek a tavalyi év legjobb hazai könyvei

2018. május 16. 08:22

Átadták a Libri irodalmi díjakat: a lista élére Bödőcs Tibor könyve került, míg a top10-ben csak egy női szerzőnek jutott hely.

Átadták kedden a 2016-ban alapított Libri irodalmi díjat. A hazai kulturális élet több mint 100 képviselője tehetett javaslatot, hogy a 2017-ben megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. Idén ebből a 10 könyvből – amelyek közül csak egyet írt nő – kerültek ki a győztes alkotások:

Bödőcs Tibor: Addig se iszik 
Földényi F. László: A melankólia dicsérete 
Kemény István: Lúdbőr 
Nádas Péter: Világló részletek I-II. 
Parti Nagy Lajos: Létbüfé 
Peer Krisztián: 42
Spiró György: Kőbéka
Tolnai Ottó: Nem könnyű
Tompa Andrea: Omerta
Vida Gábor: Egy dadogás története

A Libri irodalmi díjat 2016-ban alapította a Libri Könyvkereskedelmi Kft. azzal a céllal, hogy díjazza az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit. Az idei elismeréseket kedden este adták át a Budapest Music Centerben (BMC) – olvasható a Libri-Bookline Zrt. közleményében. Mint írják, a díjat elnyerő könyvek szerzői 1-1 millió forint pénzjutalmat kapnak, valamint 25-25 millió forint értékű médiatámogatást, amelyet bármelyik könyvük promóciójára felhasználhatnak.

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak. A közlemény idézi Károlyi Csaba irodalomkritikust, a zsűri tagját, aki szerint Tompa Andrea Omerta című regénye „szenvedélyesen beszél”, és „erős nyelve van ehhez a szenvedélyességhez”. A műben „három különlegesen érzékeny nő és egy kissé félszegen megszállott férfi elragadó szólamát” hallhatja az olvasó.

Idén több mint 15 ezer közönségszavazat érkezett a szervezőkhöz. Az Addig se iszik, Bödőcs Tibor első könyve, 2017 legkeresettebb hazai könyve volt, szeptemberi megjelenése óta a sikerlisták élén található. A közlemény szerint a kötet az olvasásnépszerűsítés mintapéldája, hiszen a nevetés nyelvén keresztül hozza közelebb az olvasóhoz a magyar- és a világirodalom nagyjait.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129692

Ajánljuk még a témában