Leletmentés

2018. május 16. 22:41

Békés Márton
Látószög blog

Gyűjtsük össze azokat a budapesti épületeket és nyomokat, amelyek itt maradtak a háborúból és a forradalomból! Amíg nem késő.

„Gyűjtsük össze azokat a budapesti épületeket és nyomokat, amelyek itt maradtak a háborúból és a forradalomból! Amíg nem késő.

(...)

Számos olyan helyszín akadt, amely hősies melankóliával emlékeztetett a város szenvedéseire, szabadságvágyára és megpróbáltatására, de ma már nem található meg. A Szugló utca 58. számú ház (XIV. kerület) szétlőtt homlokzatán nemrégiben még látható volt az átlőtt házszám. A Pacsirtamező utca 21. (III. kerület) golyónyomos lábazata tavaly tűnt el, az egész épülettel együtt. Józsefváros területén – ahol máig a legtöbb ’56-os forradás található – a Fiumei úti sírkert kerítése fölé magasodó golyónyomos márványobeliszk éppen felújítás alatt áll, akárcsak a Víg utca 20. felső emelete, amelyen a belövés nyomát már el is tüntették. Budapest utolsó »Ruszkik haza« feliratát még éppen, hogy olvasni lehet egy félreeső VIII. kerületi falszakaszon. 

Budapest sok helyütt még mindig élő lenyomata a múltnak. Most ismét arra hívunk fel, hogy gyűjtsük össze azokat a budapesti épületeket és objektumokat, nyomokat és jeleket, amelyek itt maradtak a háborúból és a forradalomból; létükkel ma is az ostromra, bombázásra, szabadságharcra vagy a hidegháborús készülődésre emlékeztetnek. Amíg még nem késő, és nem tűnnek el. 

Ha ilyet látsz, készíts fényképet és küldd el nekünk a haborusbp@terrorhaza.hu címre, névvel és helyszínnel, esetleg leírással, történettel.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129759