Totális politikai háború Romániában

2018. május 15. 14:46

Pataky István
Magyar Idők

Magyarország és Románia kormányát egy­aránt támadások érik Brüsszelből.

„A külügyi tárcavezetők rendszeres megbeszélései ugyanakkor azt is jelzik, bizonyos uniós kérdésekben egységes, közös álláspontok körvonalazódnak. Magyarország és Románia kormányát egy­aránt támadások érik Brüsszelből, ami szintén egyfajta kölcsönös szolidaritási reakciót vált ki Budapesten, illetve Bukarestben.

Klaus Johannis részéről a csendes elzárkózás jellemző Magyarország vonatkozásában, a román elnök nem bírál, de a közeledést is elutasítja. A magyar–román államközi együttműködésben ugyanakkor fontos szempont lehet a jövő év végén esedékes romániai elnökválasztás is. Ugyanis volt már arra példa, hogy a külhoniak körében óriási népszerűségnek örvendő Orbán Viktor javaslata egy romániai népszavazás esetén (Traian Basescu leváltásáról szóló referendum, 2012) döntőnek bizonyult az erdélyi magyarok hozzáállását illetően.

S miután jelenleg zökkenőmentes az RMDSZ és a magyar kormány relációja, az a román elnökjelölt, akinek támogatására szólít a Kelemen Hunor vezette párt, s akiről pozitívan nyilatkozik a magyar miniszterelnök, az erdélyi magyarok szavazataival máris öt-hat százalékos előnyre számíthat, ami akár döntő is lehet a várhatóan kiélezett küzdelemben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129658