Kereszténység és pénz

2018. május 15. 21:28

Herényi Márk Barnabás
777

A világ talán attól szenved a legjobban, hogy nem tudjuk a pénzt a helyén kezelni, és felelőtlenül bánunk vele. A szabad döntésnek sokszor a rossz melletti döntés a vége; ennek az eredménye az irigység, a kizsákmányolás, az adócsalás, a korrupció, de sokszor a túlórázás is. A pénz nagyon sok embernek a bálványává, végső céljává vált. A gazdagság nem bűn, de ha ez valakinek bálvánnyá válik, már az.

„Napjaink kereszténységében a pénz talán még a szexualitásnál is kényesebb kérdésnek számít. Hogyan kellene keresztényként a pénzhez hozzáállnunk? Összeegyeztethető-e Jézus követése és a gazdagság? Muszáj-e adakozni? Ha igen, akkor mennyit, és főleg kinek? Miért mondta azt Jézus, hogy »Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.« (Mt 19,24)? Bármennyire is tabunak számítanak, ezek nagyon fontos kérdések, amelyek megválaszolása igen komoly változásokat hozhatna a világba. A továbbiakban három kisebb részre osztva próbáljuk meg megvizsgálni őket!

Ám mielőtt ebbe belekezdenénk, arra kérlek, hogy tedd egy kicsit félre azt, ahogy a pénzről gondolkodsz, és légy nyitott egy másik nézőpontra. Hátha te is gazdagodsz vele.

A pénz olyan, mint a gyermek

A saját pénzünkre általában a saját tulajdonunkként tekintünk. Hiszen megdolgoztunk érte, akár napi nyolc-tíz órában, fáradsággal… A megkeresett pénzhez aztán ragaszkodunk, a saját szükségleteink és vágyaink szerint költjük el, vagy éppen tesszük félre. De a megkeresett pénz vajon tényleg a mi tulajdonunk?

(...)

Jézus előszeretettel beszélt példázatokban, most én is megkockáztatok egyet, hogy jobban megértsük ezt: a pénzünk olyan, mint a gyermekünk. Nem csak a mi szerelmünk eredménye, hanem Isten ajándéka is az, hogy létrejön az új élet. A gyermek aztán ránk lesz bízva. Nevet adunk neki, eldönthetjük, hogy hogyan neveljük, mikre tanítjuk meg. Megválaszthatjuk, hogy hova íratjuk be óvodába és iskolába… De mégsem válik soha a tulajdonunkká. Ajándékba kapjuk, felelősek vagyunk érte; és az egész életére hatással lesz az, hogy hogyan bánunk vele. A pénz nagyon hasonló ehhez. Megdolgozunk érte, de egyben Isten ajándéka is az, hogy a rendelkezésünkre áll. Sosem lesz teljesen a mi tulajdonunk, de dönthetünk arról, hogy mihez kezdünk vele. Felelősek vagyunk érte; a pénzünkkel kapcsolatos döntéseink pedig sok mindenre hatással vannak.

A világ talán attól szenved a legjobban, hogy nem tudjuk a pénzt a helyén kezelni, és felelőtlenül bánunk vele. A szabad döntésnek sokszor a rossz melletti döntés a vége; ennek az eredménye az irigység, a kizsákmányolás, az adócsalás, a korrupció, de sokszor a túlórázás is. A pénz nagyon sok embernek a bálványává, végső céljává vált. A gazdagság nem bűn, de ha ez valakinek bálvánnyá válik, már az."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129677