Brian Eno 70

2018. május 15. 11:07

Hetvenéves lett Brian Eno, az ambient zene atyja, Bowie és a U2 producere, a Windows-hangjelzés megalkotója, Izrael elszánt kritikusa. Dőljenek hátra és hallgassák alapművét, a Music for Airports-ot.

Brian Peter George St John le Baptiste de la Salle Eno 1948. május 15-én született a vidéki Angliában. Művészeti egyetemi évei alatt kezdett zenélni és a zenei hangzásokkal kísérletezni. A hetvenes években a Roxy Music zenekar tagjaként vált sztárrá, majd hamarosan szóló munkásságba és produceri feladatokba kezdett. 

Eno találta ki az „ambient zene” kifejezést, ezzel egy egész stílusirányzat zenei és eszmei atyja lett. Alapműve az 1978-as Ambient 1: Music for Airports, ami máig meghatározó album az ambient történetében.

Brian Eno producerként a hetvenes években David Bowie-val (Low, Heroes, Lodger), majd a nyolcvanas-kilencvenes években a U2-val (The Joshua Tree, Achtung Baby, Zooropa) alkotott maradandót, gyakorlatilag ő találta ki a U2 klasszikus hangzását az ír banda számára a The Unforgettable Fire lemeztől kezdve.

 

Rajtuk kívül számtalan ismertebb zenésszel, zenekarral, vagy más területeken alkotó művészekkel dolgozott együtt az évtizedek során. A kilencvenes évektől a számítógépek, a digitális világ művészeti lehetőségeivel is kísérletezett.

Brian Eno alkotta meg a Microsoft mindenki által ismert, klasszikus bejelentkező hangjelzését is 1994-ben a Windows 95 számára.

Eno máig nagyon aktív alkotó, gyakorlatilag minden évben megjelenik egy szóló- vagy kollaborációs lemez tőle, miközben egyéb művészeti ágakban is folyamatosan alkot.

A zenei mágus a politikában is aktív: alapvetően baloldali nézeteket vall, 2015-ben támogatásáról biztosította Jeremy Corbyn brit munkáspárti vezetőt, és támogatja az alapjövedelem ötletét is.

Brian Eno egyúttal Izrael elszánt kritikusa is: 2006 óta folyamatosan szervezi az Izraellel szembeni művészi bojkottot, mivel szerinte a zsidó állam apartheid politikát folytat.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129641

Ajánljuk még a témában