Jeruzsálem

Trump és Netanjahu mellé állt a magyar diplomácia

2018. május 14. 15:12

A magyar, a román és a cseh diplomácia képviselői részt vesznek az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetségének megnyitásán.

Hétfőn felavatják az Egyesült Államok jeruzsálemi nagykövetségét. Az EU tagállamainak nagy része nem lesz ott az ünnepségen - de Magyarország, Románia és Csehország diplomatái ott lesznek a ceremónián.

„Arra buzdítok minden országot, hogy csatlakozzon az Egyesült Államokhoz, és költöztesse a nagykövetségét Jeruzsálembe, mert ez a lépés előmozdítja a békét” – mondta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az Euronews szerint.

A megnyitón az Egyesült Államokat az elnök lánya, Ivanka Trump, veje, Jared Kushner, valamint Steven Mnuchin pénzügyminiszter képviseli. Guatemala és Paraguay is elküldi diplomatáit az ünnepségre. Ez a két ország szintén bejelentette már, hogy Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét.

Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben döntött úgy, hogy az USA elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és a nagykövetsége is ide költözik. A lépés ellen palesztinok és zsidók együtt tiltakoztak szombat este Jeruzsálemben.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129594