Erőszakos tüntetések vetettek árnyat a jeruzsálemi amerikai nagykövetség megnyitójára

2018. május 14. 19:19

Donald Trump „baráti kezet nyújt Izrael, a palesztinok és minden szomszédjuk felé”, az arab országok viszont hevesen tiltakoztak az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosaként elismerő döntése ellen

Az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának. A  megnyitót  a nagykövetség átköltöztetése miatt számos halálos áldozatot és több száz sebesültet követelő palesztin tüntetések  és nemzetközi bírálatok kísérték.

Ha Trump ígér valamit, meg is tartja

A megnyitóra videoüzenetet küldött Donald Trump amerikai elnök, és ebben leszögezte, hogy Washington továbbra is teljes elkötelezettséggel kíván dolgozni a tartós izraeli-palesztin békemegállapodás elérése érdekében. „Legnagyobb reményünk a béke...Az Egyesült Államok mindig is Izrael nagy barátja, a szabadság és a béke ügyében partnere marad” – mondta, hozzátéve, hogy „baráti kezet nyújt Izrael, a palesztinok és minden szomszédjuk felé”.

Az ünnepségen Trump veje és közel-keleti főtanácsadója, Jared Kushner kijelentette, hogy az Egyesült Államok megmutatta: a világ bízhat abban, hogy megnyitják a nagykövetséget Jeruzsálemben. „Amikor Trump elnök ígéretet tesz, meg is tartja azt” – jelentette ki megnyitó ünnepségen Kushner. „Barátaink, illetve szövetségeseink mellett állunk, és mindenekelőtt bebizonyítottuk, hogy az Egyesült Államok megteszi, ami helyes” – tette hozzá. 

Benjamin Netanjahu a megnyitón háláját fejezte ki Donald Trump elnöknek, aki szerinte „történelmet írt” az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezésével. „Ez történelmi pillanat. Trump elnök, elismerve a történelmet, történelmet írt” – mondta a kormányfő, köszönetet mondva az amerikai elnöknek a bátorságért, amellyel az ígéretét betartotta. Beszéde végén Netanjahu „Izrael örök, oszthatatlan fővárosának” nevezte Jeruzsálemet.

Erőszakos tüntetések vetnek árnyat a megnyitóra

Izrael légicsapásokat mért hétfőn a Hamász radikális palesztin szervezet állásaira a Gázai övezetben – jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság katonai forrásokra hivatkozva. Ronen Manelis dandártábornok szerint a palesztin enklávét irányító Hamász öt katonai kiképző létesítményét bombázták Dzsabaliában. 

A légi támadással párhuzamosan masszív, erőszakba fordult tüntetések zajlottak a Gázai övezet határán a nagykövetség átköltöztetése miatt. Palesztin források szerint  az izraeli katonákkal történt összecsapásokban 43 palesztin tüntető veszette életét, a libanoni televízió már 50 halálos áldozatról tett említést. Hírügynökségi jelentések emellett több mint 900 palesztin sebesültről tudnak, akik közül mintegy 450-en kaptak lőtt sebet. A TASZSZ orosz hírügynökség ugyanakkor 2000-nél is több sebesültet említ. 

A nap folyamán több tízezer palesztin tiltakozott az enklávét Izraeltől elválasztó kerítés mellett. A tüntetők gumiabroncsokat égettek és parittyákból köveket lőttek az izraeli katonák felé, akik könnygázzal és éles lőszerrel válaszoltak a palesztinok kerítést megközelítésére tett kísérleteire.

Ciszjordániában is tömegtüntetések kezdődtek a nagykövetség átköltöztetése ellen, másrészt Izrael Állam megalapításának 70. évfordulójára emlékezve, amit az arabok nakbának, vagyis katasztrófának neveznek. A Háárec honlapjának jelentése szerint a ciszjordániai Rámalláhból tömeg indult meg a Jeruzsálem határában található kalandiai ellenőrző ponthoz. A nagykövetség közelében is több száz izraeli arab állampolgár tüntetett, köztük öt parlamenti képviselő is.  

Tiltakoznak az arab államok

Rendkívüli aggodalmának adott hangot hétfőn António Guterres ENSZ-főtitkár a Gázai övezetbeli helyzet miatt. „Különösen aggódom a Gázából érkező, a halottak magas számáról szóló hírek miatt” – mondta az ENSZ-főtitkár Bécsben.

A kairói székhelyű pánarab szervezet, az Arab Liga hétfőn felszólította a nemzetközi közösséget, hogy szálljon szembe ezzel a szerinte igazságtalan döntéssel és a város „jelenlegi izraeli megszállásával”. 

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter a „nagy szégyen napjának” nevezte az amerikai nagykövetség jeruzsálemi megnyitását. „Az izraeli rezsim hidegvérrel mészárol le megszámlálhatatlan számban palesztinokat, akik a világ legnagyobb szabadtéri börtönében tüntetnek. Eközben Trump az illegális amerikai nagykövetség átköltöztetését és arab kollaboránsainak lépését ünnepli figyelemelterelés gyanánt” – írta Twitter-bejegyzésében.

Szaad Haríri libanoni kormányfő sajnálatosnak nevezte a nagykövetség áthelyezéséről szóló döntést, amely szerinte „arabok, muszlimok és keresztények millióinak haragját lobbantja lángra”. Libanon elítéli „e provokatív döntést, amely elmélyíti a konfliktust, és lehetővé teszi az izraeliek számára, hogy még több ártatlan palesztin vérét ontsák ki” – írta Haríri .

A nyugat aggódik

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet hétfői közleményében „a nemzetközi jog utálatos megsértésének” minősítette a Gázában hétfőn történteket. „Ez újabb szörnyű példája annak, hogy az izraeli katonák túlzott erőt alkalmaznak, éles lőszerrel, teljes mértékben szégyenteljes módon. Ez a nemzetközi normák megsértése, némely esetben oly módon elkövetve, amely háborús bűncselekménynek minősülő szándékos gyilkosságnak tűnik” – hangzott a közlemény.

„Franciaország felszólít minden érintett szereplőt, hogy mutasson felelősséget egy újabb feszültségnövekedés megelőzése céljából” – nyilatkozott közleményében Jean-Yves Le Drian külügyminiszter, aki önmérsékletre és arányos erő alkalmazására szólította fel az izraeli hatóságokat. Theresa May brit kormányfő szóvivője aggodalmát fejezte ki az erőszakról szóló jelentések miatt, egyúttal nyugalomra és önmérsékletre szólított fel. A német külügyminisztérium közvetve arra hívta fel az izraeli hatóságokat, hogy  tartsák tiszteletben a békés tüntetés jogát a Gázai övezetben is.

(Kép és szöveg: MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129607