Gumibot nélkül

2018. május 10. 07:02

Sitkei Levente
Magyar Idők

Az iráni atomalku elhagyásával saját befolyását fogja erodálni az Egyesült Államok.

„A csendőr gumibottal együtt hatékony, de nem azért, mert nagyot tud vele ütni, hanem azért, mert mindenki megpróbálja elkerülni, hogy suhintson. Ezért senki se megy túl messzire, óvatosan jár el, hogy a csendőrnek ne legyen oka felemelni a gumibotját.

De ez a rendszer csak akkor működik, ha a csendőr valóban képes ütni, ha szükséges, és a résztvevők elfogadják, hogy az ott egy bitang erős valaki. A jelenlegi helyzetben viszont Trump nem olyan megkerülhetetlen és minden kétségen felül álló vezető, mint mondjuk Ronald Reagan volt.

Az iráni atomalku elhagyásával könnyen lehet, hogy saját befolyását fogja erodálni az Egyesült Államok, azért, hogy a közel-keleti szövetségesek meg tudják akadályozni Irán térnyerését. Nem szabad illúziókat kergetni, ebben a kalamajkában nincsenek jók és rosszak, Irán természetesen igyekszik növelni a befolyását, a regionális ellenfelei nem véletlenül próbálják minden eszközzel megakadályozni ezt.

A moszkvai Vörös téren tegnap vonult fel a hagyományos katonai díszszemlén a sereg színe-java, ezt sem azért szervezik, mert szép az idő, és a moszkvaiak szeretnek zászlókat lobogtatni. Ez egy kicsi pillantás arra a gumibotra, amelyet fel lehet emelni és le lehet vele sújtani.

Ahogy lenni szokott, ennek a lépésnek sem most lesz következménye, hanem hosszú hónapok tárgyalásai és katonai csapásai során derül ki, mennyiben befolyásolta a világ menetét. Mindezt le fogják önteni egy olyan mázzal, amely erkölcsöt hazudik a döntések mögé, szóba kerül majd az Iszlám Állam elleni közös fellépés, a Hezbollah, Jeruzsálem, a demokrácia és az emberi jogok kiterjesztése, de ezek csak azt a célt szolgálják, hogy a politikai döntés fogyasztható legyen a média számára. Háború lesz-e?

Természetesen, hiszen háború van, permanens, feloldhatatlan konfliktus. Donald Trump egy célt mindenképp elért: elneveznek róla egy teret Jeruzsálemben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129402