Atomalku

Ismét a feje tetejére állította Trump a világpolitikát

2018. május 9. 21:11

Nagyon egyedül Maradt Donald Trump az iráni atomalkut érintő döntésével – Jean-Claude Juncker élesen bírálta az amerikai elnököt, több vezető hatalom pedig jelezte, az Egyesült Államok kilépése ellenére maradna a megállapodásban.

James Mattis amerikai védelmi miniszter szerint Washington együttműködik szövetségeseivel, hogy megakadályozza Irán atomfegyverhez jutását, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke viszont szerdán értelmetlen és rossz döntésnek nevezte az iráni nukleáris szerződés előző napi  amerikai felmondását, amivel Washington magára hagyta a szövetségeseit.

Trump: Valami történni fog

Mattis egy szenátusi bizottsági meghallgatáson leszögezte: a Trump-kormányzat nem csupán abból a célból kíván szorosan együttműködni szövetségeseivel és partnereivel, hogy megakadályozza Irán atomfegyverhez jutását, hanem azért is, hogy szembeszálljanak Irán „rosszindulatú befolyásgyakorlásával” is.

Az amerikai védelmi tárca irányítója nem fejtette ki konkrétan az általa említett „rosszindulatú befolyásgyakorlás” mibenlétét, ám az iráni atomalkut felmondó keddi beszédében Donald Trump amerikai elnök Iránnak az állítólagos szíriai és jemeni befolyását és a térségben amerikai megítélés szerint általában tapasztalható destabilizáló törekvéseit említette. „Az amerikai kormány változatlanul elkötelezett amellett, hogy állampolgárai biztonságát, érdekeit és jólétét tekintse elsődleges fontosságúnak” – fogalmazott a szenátusi bizottságban James Mattis.

Donald Trump elnök a kormányülés előtt újságíróknak azt mondta: kész a tárgyalásokra Iránnal egy új megállapodás megkötése érdekében. „Vagy jó megegyezésre jutunk, vagy egyáltalán nem lesz megállapodás” – fogalmazott. Hozzátette: Irán vagy tárgyal, vagy – mint fogalmazott – „valami történni fog”.

Juncker: Az EU veheti át az Egyesült Államok szerepét

Jean-Claude Juncker szerint az Egyesült Államok csak a problémák súlyosbítását kockáztatja az atomalku felmondásával. Juncker szerint a lépéssel Washington magára hagyja a szövetségeseit, és hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok Donald Trump elnöksége alatt „meglepő vadsággal” fordít hátat a multilaterális kapcsolatoknak, a barátságos együttműködésnek.

Kiemelte: az Európai Uniónak kellene átvennie bizonyos ügyekben az Egyesült Államok szerepét a világban, Washington ugyanis nemzetközi szereplőként elvesztette a lendületét, és ezáltal hosszú távon a globális befolyása is gyengülni fog.

Ezzel Trump most nagyon egyedül maradt

Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország is kitart az iráni nukleáris program korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodás mellett. Erről az említett országok vezető politikusai tájékoztattak.

Angela Merkel német kancellár hangsúlyozta: a teheráni vezetésnek is be kell tartania a megállapodás előírásait. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok a megállapodás felmondásával súlyos döntést hozott. Az egyezményben részes három európai ország – Németország, Franciaország, Nagy-Britannia – ugyan sajnálattal és aggodalommal tudomásul veszi ezt a döntést, de továbbra is érvényesnek tartja a megállapodást.

A francia államfő a nap folyamán telefonbeszélgetést folytatott iráni kollégájával, Haszan Róhánival. Emmanuel Macron közölte, hogy Franciaország életben kívánja tartani az iráni atomprogramról 2015-ben kötött többhatalmi megállapodást, s az iráni vezetést is erre szólította fel. „A francia elnök és az iráni államfő megállapodtak abban, hogy folytatják az együttműködést az érintett államokkal az atomalku végrehajtása és a regionális biztonság fenntartása érdekében” – jelentette a francia elnöki hivatal.

Európának csak „korlátozott lehetősége” van az atomalku megtartására – monta Róháni Macronnak. „A jelenlegi körülmények között Európának igencsak korlátozott lehetőségei vannak az atomalku fenntartására, s minél hamarább világossá kell tenni álláspontját a kérdésben s pontosítania, valamint be kell jelentenie szándékát kötelezettségeit illetően” – idézte Róhánit az ISNA félhivatalos iráni hírügynökség.

Oroszország továbbra is tartani fogja magát az atomalkuhoz – közölte Szergej Lavrov ügyvezető orosz külügyminiszter.

Nagy-Britannia mindaddig tagja marad a megállapodásnak, amíg a teheráni kormány tartja magát az egyezményben foglalt előírásokhoz – mondta a Boris Johnson brit külügyminiszter, aki a londoni alsóház képviselőit tájékoztatta a brit hivatalos álláspontról.

Irán szerint ostoba és sekélyes volt Trump beszéde

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője szerint „ostoba és sekélyes” volt Trump beszéde, amelyben bejelentette az iráni atomprogramról kötött megállapodás felmondását. Annak idején csak húzódozva egyezett bele a 2015-ös nukleáris megállapodás támogatásába, és azóta többször bírálta Washingtont amiatt, hogy nem teljesíti a megállapodásból rá háruló vállalásokat.

Hamenei az állami tévé által közvetített beszédében felszólította a megállapodás európai aláíróit, hogy adjanak „valódi garanciákat”, amelyek alapján Irán tartani tudja magát a szerződéshez.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129396