Elfogadhatatlan, hogy az uniós pénzt az illiberális elitek nyeljék el

2018. május 9. 15:44

Guy Verhofstadt
HVG
Ha Magyarország és Lengyelország ma jelentkezne az Európai Unióba, nem engednénk be őket.

„A legfontosabb politikai fejlemény az utolsó, 2014-es költségvetési vita óta a Magyarországon és Lengyelországon gyökeret vert illiberális, szélsőjobboldali populizmus. Nagyobb jelentőségű változás, mint a Brexit vagy a menekülthullám. A 2014-2020-as kohéziós költségvetés több mint 350 milliárd euró volt. Ebből Lengyelország 77, Magyarország 22 milliárdot kapott. A lengyelek a legnagyobb, a magyarok a negyedik legnagyobb nyertesei az uniós támogatásnak. Ezt a jótéteményt – ne felejtsük – többek között a német, francia és brit adófizetők állják.

És mégis: ahelyett, hogy felismernék és elfogadnák azokat az értékeket, amelyek ezt a nagyvonalúságot inspirálták, a lengyel és magyar kormányok módszeresen aláássák a jogállamot és szétverik igazságszolgáltatásuk intézményeit. Ha ma jelentkeznének az Európai Unióba, nem engednénk be őket.

Mindkét kormány lecsapott a civil szervezetekre, zaklatja vagy felvásárolja a sajtót. A megmaradt magyarországi szabad sajtóban ennek ellenére nagyon is hihető történetek láthatók arról, hogy Orbán Viktor és bűntársai az EU-pénzek fosztogatásával gazdagodnak. Sőt nemcsak ők, hanem családjuk is. Nem véletlen, hogy Orbán kormánya ellen több vizsgálatot is folytatott az Európai Csalás Elleni Hivatal.

Mindezek ellenére Orbánt újraválasztották, és kétharmados többséget élvez a parlamentben, amivel alkotmányt is módosíthat. A kampányban a kormány elborította az országot idegengyűlölő és antiszemita propagandával. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint a választást meghatározta, hogy a kormánypárt az állam eszközeivel és pénzéből kampányolt, ami nem biztosított egyenlő feltételeket a versenytársaknak.

Eközben a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (PiS) a jogállam és a független bíróságok ellen vonul, ami kiváltotta az Európai Bizottság vizsgálatát.

Elfogadhatatlan, hogy az uniós adófizetők pénzét olyan illiberális elitek presztízsprojektjei nyeljék el, akik egyébként gátlástalanul pusztítják épp azokat a demokratikus intézményeket, amelyekre Európa épült. 2020-tól a legfontosabb az lesz, hogy kohéziós támogatáshoz csak a jogállamot tiszteletben tartó kormányok juthassanak hozzá.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 179 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ezt a jótéteményt...."

Anyád, ez nem jótétemény...és azt továbbra is tartom, hogy a Nyugat még mindig jobban jár velünk, mint mi ő velük, ugyanis a mai demográfiai helyzetben a képzett és fiatal (élő) munkaerőnek ma jóval több értéke van, mint a pénznek.

Elfogadhatatlan, hogy a Guy Verhofstadt fazonok az EP-ben lehetnek. Egy bukott politikus, akit a pártja az EP menekített.

Bezzeg Ukrajna. Bezzeg Bosznia.

Arra fened a hézagos fogadat?
Böszme 2.

A nulla origója, más szóval, tudja valaki, mennyi a nulla az enediken?
nulla az enediken = 1 Verhofstadt.

Tipikus belga imperialista gőg:
Kaptatok áldomást, juttatást, "kultúrát", fegyvert, vetőmagot, gőzmozdonyt, nyugati rendszert, új anyanyelvet, királyi családot, franciabetegséget, Maenekken piss-t és néhány zsák üveggyöngyöt, (kaptunk cserébe munkaerőt, munkaerőt, munkaerőt, talajkicset, természeti javakat) – most nektek kuss.
Legyetek hálásak a nyugati übermenschnek, ájuljatok el tőlünk. Minimum.

"Ha Magyarország és Lengyelország ma jelentkezne az Európai Unióba, nem engednénk be őket."

Persze, mert már bezsebeltétek a piacainkat.

Ma már nem szavaznám meg az EU-csatlakozást.

Remélem a kukába kerül jövő tavasszal ez a genetikai hulladék.

Ostoba! Nagyon ostoba vagy! A világ esze, aki a liberális hülyeséget valóságnak hiszi.

A csecsemőknek, tessék:

http://makronom.mandiner.hu/ci..

Kell még valamit mondanom, Ildikó?

Ez szellemes. Nem ismertem. :)

Válaszok:
DrPepper | 2018. május 9. 21:38

Azért talán ez is megteszi. Elég hiteles emberek nyilatkozták. Persze te sem nézel utána semminek, mert jobban szeretsz kételkedni. Pedig a "forrásokat" bőven megtalálnád, ha vennéd rá a fáradtságot. Gondolom sose hallottál az alábbiakról, vagy nem akartad meghallani.

"NÉMET KÜLÜGYMINISZTER: MINDEN BEFIZETETT EURÓ VISSZATÉR HOZZÁNK
Nagyjából uniós tagságunkkal egy idős közhely a nyugati, elsősorban német adófizetőknek rebegett hálás köszönet a az EU-s támogatásokért - és persze a cserébe illendő feltétlen lojalitás Brüsszel felé.
A német külügyminiszter most szokatlanul őszinte írásban magyarázza el, miről is van szó valójában.

Sigmar Gabriel a Frankfurter Allgemeine Zeitungba írt ciket arról, hogy szerinte Németországnak a jelenleginél is több pénzzel kellene hozzájárulnia az Európai Unió költségvetéséhez. A politikus azt javasolja, Berlin lépjen valami "váratlant" a következő uniós költségvetés vitájában: ne azért lobbizzon, hogy kevesebb, hanem azért, hogy
még több hozzájárulást kelljen befizetnie.

Szerinte ugyanis ezek az összegekre a németeknek nem adományként, hanem "a jövőbe való befektetésként" kell tekinteni. Méghozzá azért, mert
"minden euró, amit befizetünk az EU büdzséjébe, visszatér hozzánk - közvetlenül, vagy közvetett módon."
A külügyminiszter elismeri, hogy Németország kevesebb uniós támogatást kap, mint más tagországok, ám "export, kereskedelem és munkahelyek formájában" mégis többet profitál, mint, amennyit befizet.

Egy hónappal ezelőtt hasonlóan nyilatkozott Günther Oettinger német uniós biztos is. A politikus a Lengyelországnak folyósított fejlesztési pénzek kapcsán állapította meg, hogy azok nagy része Németországba vándorol vissza.
"A lengyelek arra használják ezt a pénzt, hogy a német építőiparnak adnak belőle megrendeléséket, német gépeket és német teherautókat vásárolnak."

Szinte biztos. Azért vannak betojva.

Az , hogy ennek a balga belgának mi hihető , az az ő dolga . A magyarok , aki nem másodkézből ismerik a helyzetüket , meg Orbánt választották...

"Elfogadhatatlan, hogy az uniós pénzt az illiberális elitek nyeljék el"

Lefordítom:

"Elfogadhatatlan, hogy az uniós pénz nyereségét tagállami helyi cégek nyeljék le, német, osztrák cégek helyett akár csak részben is"

Karinthy?

Válaszok:
Negue | 2018. május 9. 23:33
Negue | 2018. május 9. 23:55

Nos, akkor ezt nem teszem ki az ablakba........Akkor szinte lehetetlen, hogy elmentem mellette, vagy ennyire szenilis kezdek lenni. Mindenesetre jól nem jövök ki belőle. :) Van ilyen.

Próbáltam utánajárni a neten, és több helyen is Churchill anekdotaként tartják számon. Pl. itt is.
Mindegy. Tényleg jó! :)
http://www.urbanlegends.hu/201..

Annyira igazad van, hogy nem is tudok mit hozzáfűzni.
Talán annyit, hogy nem érdemes rájuk annyi energiát sem pazarolni, hogy az ember leüssön egy billentyűt, mert minden hiábavaló.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés