Kis brüsszeli zsarolósdi

2018. május 8. 21:48

Nagy D. István
Háromszék

Noha sok még az ismeretlen, nem lehet eltekinteni ugyanakkor a junckeri bejelentés háttérüzenetétől, amely a legnagyobb jóindulattal szemlélve is alapos zsarolásként hat.

„Egyelőre csak feltételezhetjük, hogy az Európai Bizottság többéves maszatolás, hangzatos, de hatását tekintve nagyjából üres nyilatkozatok után végre rászánta magát, hogy valamelyest a tagállamok körmére nézzen, legalább abban a tekintetben, hogy ki és milyen szinten képes a jogállamiságot kis belső jogrendjében biztosítani.

Erre lehet következtetni Jean-Claude Juncker, a bizottság elnöke múlt heti bejelentetése kapcsán: az Európai Unió 2021–2027-es költségvetésének tervezetében egy jelentős újítást is bevezetnének, mely szerint felfüggeszthető, csökkenthető, vagy korlátozható azon tagország hozzájutása az uniós forrásokhoz, amelyben sérül a jogállamiság. Mivel egyelőre ez csak egy bejelentés, nehéz megítélni, egész pontosan milyen mechanizmus alapján történik majd a jogállamiság meglétének, esetleges sérülésének a megállapítása, illetve a forrásmegvonások pontosan milyen elvek alapján történnek, globális vagy csak úgymond ágazati szankcióként, az arányok mettől meddig terjednek és így tovább.

Noha sok még az ismeretlen, nem lehet eltekinteni ugyanakkor a junckeri bejelentés háttérüzenetétől, amely a legnagyobb jóindulattal szemlélve is alapos zsarolásként hat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129329