Hipsztermessiás

2018. május 7. 6:13

Sitkei Levente
Magyar Idők
A valóságban Marx víziója óhatatlanul korrumpálódik, mégpedig elképesztő sebességgel.

„A valóságban viszont az eszme, Marx víziója nem a szaladgáló gyerekekhez vezet, hanem óhatatlanul korrumpálódik, mégpedig elképesztő sebességgel. De onnan, Nyugatról nézve torz volt a kép, és akik hinni akartak abban, hogy létezik egy minden bajt megszüntető recept, egy ideológiai gyógyír, azok nem adták fel, hanem hittek. Nem élték át azt, amit mi átéltünk, nem is hisznek igazából a keleti, szegényebb testvérnek.

Majd mikor eljön az évforduló, Marxot megsüvegelik. Igen, lehet rendelni marxos pólót meg az örök sláger Che Guevará-sat is, van sarló-kalapácsos.Tort ül a kapitalizmus, még a vörös idolok is termékekké silányultak, Marx maga pedig azért is lehet ilyen népszerű alak, mert újra divatba jött a szakáll, márpedig neki elég tekintélyes volt.

A történelmet pedig visszamenőleg újra lehet értelmezni, mert nincsenek határozott ideológiai alapvetések, és így, az évforduló idején elő lehet venni a kérdést, hogy a hipsztermessiás jót akart-e vagy sem. A felelősséget el lehet hárítani, mert nem ő csinálta a kommunizmust, ő csak ideológiát gyártott, és sajnos rossz emberek a gyönyörű eszmét eltorzították.

Márpedig Marx ott volt a fényes szelek által fútt lobogókon, így ma teljesen értelmetlen arról beszélni, hogy milyen ember volt, jót vagy rosszat akart, volt-e alapja meglátásainak. A marxizmus iszonyatos pusztításáért Marx is felelős, Lenin is, Sztálin is, Kádár János is, ahogy mindannyian, akik részt vettek a világmegváltó mozgalomban.

2018-ban Jean-Claude Juncker beáll a sorba, és mosogatja a gondolkodó emlékét, relativizálja a múltat, s kimondja a varázsszót: ellentmondásos. Egyetlen olyan ember sincs a világtörténelemben, aki azzal lépett volna fel, hogy ő márpedig mindenkit meg fog gyilkoltatni, és a poklot hozza el. Ennek megfelelően ellentmondásos figura lehet az összes vérgőzös diktátor, hiszen lám, Hitler szerette a kutyákat, Mobutu Sese Seko stílusos ruhát tervezett népének, Kádár János pedig híresen puritán életet élt és jól sakkozott. De ők nem ellentmondásos figurák, hanem gyilkosok, véreskezű gazemberek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ennek a Junckernek mennyi maradt még vissza? Teljesen eljelcinesedett már.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés