Amiben Marxnak igaza volt: figyelmeztetés konzervatívoknak

2018. május 2. 14:36

Nehéz úgy támogatni a teljesen szabad piacot, hogy közben azt várjuk, hogy társadalmi intézményeink – a család, az egyház, stb. – stabilak maradnak.

„A kapitalizmus – Marx számára a kereskedő réteg (a „burzsoázia”) volt a kapitalizmus megtestesítője – mindenből árut csinál. A kapitalizmus egy olyan forradalmi erő, ami rombol és megszentségtelenít mindent. Sokat írtam a The Benedict Optionben a »képlékeny modernitás«-ról? Ez éppenséggel Marxon alapszik. Zygmunt Bauman, a szociológus, akitől kölcsönöztem az elképzelést, marxista volt.

Nézzétek, nekünk, a nyugati konzervatívoknak a többsége többé-kevésbé támogatja a szabad piacot. Amiről sokáig megfeledkeztünk, az az, hogy nehéz úgy támogatni a teljesen szabad piacot, hogy közben azt várjuk, hogy társadalmi intézményeink – a család, az egyház, stb. – stabilak maradnak. Ez olyan meglátása Marxnak, amit nekünk, konzervatívoknak – és még a konzervatív keresztényeknek is – magunkévá kellene tennünk. Sokat írtam erről, bár nem épp marxista terminológiát használva.

És a helyzet az, hogy Nyugat-Európa kereszténydemokrata pártjai éppenséggel belátták ennek az igazságát. Ahogy a katolikus társadalmi tanítás is ezen alapszik. Mindez nincs feltétlenül a szabad piac ellen, inkább azt mondhatnánk, hogy a szabad piacot mérsékelni kell a közjó érdekében.
Egyértelmű ugyanakkor, hogy Marx nem így gondolta. Ő úgy látta, hogy a szabad piac önmagában gonosz, és teljes mértékben az államnak kellene kontrollálnia. Tudjuk, mindez mivel végződőtt: százmillió halottal, teljes társadalmak és gazdaságok lerombolásával.

De abban egyet érthetünk, hogy Marxnak igaza volt abban, hogy a kapitalizmusnak forradalmi természete van, csak épp katasztrofálisan rossz megoldást ajánlott a kapitalizmus túlkapásainak kezelésére.”

Kapcsolódó cikkek:
Ki kellene vonulni? Rod Dreher The Benedict Option című kötetéről
„Trump szélhámos, nem egy Orbán, az biztos” – Rod Dreher a Mandinernek

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/129008

Ajánljuk még a témában