Mikroműanyaggal szennyezettek a svájci természetvédelmi területek

2018. május 2. 15:46
Nagyjából 53 tonna mikroműanyag van a svájci természetvédelmi területek ártéri talajának felső öt centiméterében.

Mikroműanyagokkal szennyezettek a svájci természetvédelmi területek árterei – figyelmeztetnek a Berni Egyetem kutatói, akik a jóval távolabbi, hegyekkel borított vidékeken is kimutatták a műanyag-szennyezettséget.

Az Environmental Science and Technology című folyóiratban publikált tanulmány készítőinek becslése szerint nagyjából 53 tonna mikroműanyag – a kutatók az öt milliméternél kisebb átmérőjű műanyagrészecskéket vizsgálták – van a svájci természetvédelmi területek ártéri talajának felső öt centiméterében.

Az óceánok és édesvizek műanyag-szennyezettsége ma már jól ismert jelenség, az azonban nem tisztázott, hogy a probléma milyen mértékben érinti a talajokat.

Az egyetem földtani intézetének szakemberei egy új mikroszkópos módszert kifejlesztve azonosították és számszerűsítették az ország különböző védett övezeteinek 29 ártéri talajában lévő mikroműanyag-szemcséket. „Annak ellenére, hogy természetvédelmi területekről van szó, a vizsgált talajok 90 százalékéban kimutattuk a mikroműanyagok jelenlétét" – jegyezte meg az egyetem közleményében Moritz Bigalke, a tanulmány társszerzője.

A mikroműanyagok többségét nagyobb műanyaghulladékok közelében találták, ami azt sugallja, hogy a műanyagszemcsék valószínűleg a nagyobb hulladékok lebomlásából származnak. Néhány esetben azonban elszigetelten is találtak mikroműanyagokat a kutatók jóval távolabbi, hegyekkel borított területeken, ami pedig arra utal, hogy a szél hordta oda a szennyező anyagokat.

A kutatók számára az egyértelművé vált, hogy „minél több ember él egy adott területen, annál szennyezettebb a talaj".

A szakemberek aggasztónak nevezték az eredményeket, mivel bizonyítékok támasztják alá, hogy a mikroműanyagok ártalmasak, vagy akár halálosak is lehetnek a talajok termőképességében kulcsszerepet játszó földigilisztákra nézve.

A kutatók további vizsgálatokat sürgetnek a témában, különösen a mezőgazdasági területek mikroműanyag-koncentrációja és annak táplálékláncra gyakorolt lehetséges hatásainak tekintetében.

(MTI)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés