Macron és Roháni az atomalkuról egyeztetett

2018. április 30. 10:53

Haszan Róháni iráni elnök hangsúlyozta: az atomprogramról 2015-ben kötött megállapodást nem lehet megváltoztatni.

Az iráni atomprogramról 2015-ben kötött megállapodást nem lehet megváltoztatni – hangsúlyozta Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében vasárnap Haszan Róháni iráni elnök. A beszélgetésről a teheráni elnöki hivatal adott ki közleményt.

Irán nem vállal további kötelezettségeket, és „ennek ürügyén más kérdések sem képezhetik alku tárgyát" – áll a kommünikében.

Róháni több mint egy órát beszélt Macronnal, és világossá tette, hogy Teherán kész tárgyalni a térségben betöltött szerepéről, hogy a Közel-Kelet stabillá és biztonságossá váljon. Mint mondta: az atomalku az Irán és a Nyugat közötti bizalom alapja.

Az Élysée tudatta: Macron és Róháni egyetértett, hogy a 2015-ös egyezséget meg kell őrizni.

Róháni az után foglalt ismét állást az érvényben lévő megállapodás mellett, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Izraelben kijelentette: Donald Trump amerikai elnök a jelenlegi formájában nem támogatja az egyezség fenntartását. Trump korábban többször hangoztatta, hogy szerinte a megállapodás hemzseg a hibáktól. Május 12-ig szabott határidőt, s azt ígérte, hogy visszaállítja az Iránnal szembeni szankciókat, ha a megállapodást nem vizsgálják felül.

„Ha nem tudjuk kijavítani, akkor Trump ki fog lépni az egyezségből" – hangsúlyozta Tel-Avivban Pompeo. A külügyminiszter szerint „fenyegetések egész sorát", Irán ballisztikusrakéta-programját és Szíriában, Jemenben és Libanonban fegyveres csoportok iráni támogatását kellene rendezni az atomalku átdolgozásával.

Irán, valamint az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország több mint 10 évnyi tárgyalás után állapodott meg 2015-ben az iszlám köztársaság atomprogramjáról. Az egyezség értelmében Irán korlátozza nukleáris tevékenységét, cserébe pedig a Nyugat a szankciók nagy részét feloldotta. Az alku értelmében Irán semmilyen tevékenységet nem folytathat olyan eszközzel, amely alkalmas atomtöltet célba juttatására, de Teherán váltig állítja, hogy rakétái nem ilyenek.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128901