Egyesült Királyság és Államok

Júliusban látogat Londonba Trump, máris tüntetést szerveznek ellene

2018. április 26. 09:22

Nehezen akar összejönni az amerikai elnök Egyesült Királyságba vezető útja: a királynő, és a britek sem szívesen fogadnák Donald Trumpot.

Júliusban végre tényleg az Egyesült Királyságba látogathat Donald Trump amerikai elnök, ám látogatásának időpontjára már most tiltakozó akciókat szerveznek a Trumppal nem túlságosan szimpatizáló angolok – írja az Independent.

A lap úgy tudja, az elnök a látogatást egy brüsszeli NATO-csúccsal akarja összekötni. 

A hírek hallatán aktivisták már tervezik a nagyobb demonstrációkat az amerikai elnök ellen. Persze a britek igyekeznek szerényen fogadni a szigetországban nem túl nagy népszerűségnek örvendő elnököt, aki csupán munkalátogatást tesz majd az Egyesült Királyságban. Ez annyit tesz, hogy Trump nem kapja meg az államközi látogatásokkor kínált teljes pompát és hivatalos ceremóniát.

A brit miniszterelnöki hivatal nem cáfolta azon találgatásokat, miszerint a látogatást július 13-ra időzítik. Ugyanakkor közel sem biztos még Trump londoni útja: ez részben a Fehér Ház döntésétől is függ, aki – például egy tervezett tömegtüntetés miatt is – bármikor lefújhatja az utat.

Az eset különlegessége, hogy az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság hiába egymás egyik legfontosabb partnerei, elődeivel ellentétben Trump csak másfél évvel beiktatása után látogathat el a Theresa May által vezetett szigetországba. A vizit lehetősége már régóta a levegőben lóg, de valamilyen indokra hivatkozva az mindig meghiúsult.

Januárban például Trump arra hivatkozott, hogy a londoni amerikai nagykövetség áthelyezése „rossz üzlet” volt, mivel az távol van a városközponttól. Persze az is felmerült, hogy valójában akkor a kétes megítélésű elnök elleni tervezett tüntetések miatt fújták le az utat. 

És hiába hívta meg Londonba már 2017 januárjában Trumpot Theresa May, ehhez a brit királyi családnak is van egy pár szava. Ők korábban amiatt aggódtak, hogy Trump látogatása a királynő személyét negatívan befolyásolja: hivatalos államközi látogatásokkor ugyanis ő fogadja az országok vezetőit.

Theresa May washingtoni útja egyébként nem volt ennyire problémás: a brit miniszterelnök volt az első vezető aki Trump beiktatása után az Egyesült Államokba látogatott.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128753