Gázolásos merényletre készült Nápolyban egy gambiai menedékkérő

2018. április 26. 21:01

A gambiai férfi egy videóban esküdött hűséget az Iszlám Államnak és az ezt vezető al-Bagdadinak.

Őrizetbe vettek egy 21 éves gambiai férfit Nápolyban, aki tavaly menekültként érkezett Olaszországba, miután közösségi oldalán bejelentette, hogy merényletre készül – közölték az olasz hatóságok csütörtökön. 

A férfit április 20-án vette őrizetbe az olasz terrorizmus ellenes nyomozóigazgatóság, de az ügy részleteit csak most hozták nyilvánosságra. Alagie Touray tavaly márciusban érkezett Olaszországba: az afrikai Gambiából Líbián keresztül a tengeren kelt át, egy több mint 600 fős csoporttal kötött ki a szicíliai Messinában. Azonnal menedékkérelmet nyújtott be. Azóta ideiglenes tartózkodási engedéllyel a Nápoly melletti Pozzuoli egyik tengerparti szállodájában élt, mivel a hotel átmeneti menekültszállásként működik. 

A gambiai férfit az olasz hatóságok megfigyelés alatt tartották. Így észlelték, hogy az egyik internetes üzenetküldő felületen videót osztott meg, amelyben hűséget esküdött az Iszlám Államnak és az ezt vezető al-Bagdadinak. 

A felvételen a gambiai fiatalember „küldetésről” beszélt és kérte, imádkozzanak érte. Kihallgatása során elmondta, hogy ugyanezen a közösségi oldalon utasításokat kapott, hogyan hajtson végre gázolásos merényletet egy gépjárművel a tömegbe hajtva. A tervezett merénylet esetleges helyszínét nem hozták nyilvánosságra. 

Matteo Salvini az olasz jobbközépet vezető Liga politikusa Twitter-fiókján azt írta, a „terroristák hajókkal érkeznek, több száz millió bevándorló inváziója keretében(...) Európának fel kell ébredni”. 

Alessandro Cattaneo a jöbbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselője hangsúlyozta, hogy ez az eset csak a „jéghegy csúcsa”: a migráció hatalmas problémát képvisel és Olaszország tehetetlen az ellenőrizetlen migrációs áradattal szemben, amellyel nem csak elkeseredett emberek, hanem terroristák is érkeznek – nyilatkozta. 

Marco Minniti a balközép Demokrata Párt ügyvivő belügyminisztere kiemelte az olasz titkosszolgálat munkájának hatékonyságát a terrorizmus fenyegetésével szemben. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128789