Alapból nincs ingyenebéd

2018. április 25. 10:18

Szajlai Csaba
Figyelő

Úgy tűnik, a feltétel nélküli alapjövedelem konstrukciója egyelőre működésképtelen. A gazdag finnek bejelentették, már ők sem kísérleteznek tovább vele.

„Úgy tűnik, a feltétel nélküli alapjövedelem konstrukciója egyelőre működésképtelen. A gazdag finnek bejelentették, már ők sem kísérleteznek tovább vele.

A Finnországtól is gazdagabb Svájcban pedig másfél éve szavazták le a polgárok a bevezetésének lehetőségét, pedig alapból járt volna fejenként, forintban átszámolva hétszázezres jövedelem havonta, s még a gyerekek is kaptak volna rendszeres pénzügyi ellátást. A fenti példákon kívül szórványjelenségként működött még ez a modell ilyen-olyan visszabutított formában Kanadában, Skóciában, Hollandiában, Spanyolországban és Kaliforniában, de rendszerszintűvé sehol sem vált. A kísérletező országok végül visszajutottak oda, ahonnét elindultak: célzott szociális programokkal próbálkoznak. 

Magyarországon is felbukkant a konstrukció bevezetésének lehetősége, méghozzá a LÉT munkacsoport szerzői – többi között Gönczöl Katalin volt ombudsman és Surányi György egykori jegybankelnök – azt javasolták, hogy a felnőtteknek járjon havonta ötvenezer, a gyerekeknek pedig havi huszonötezer forint – feltétel nélkül.

A LÉT tagjai szerint a Magyarországra kidolgozott modell működőképes és olcsóbb rendszer, mint a jelenlegi. Bár az alapjövedelem-modell képviselői és sztárolói tagadják: egy éledező szociális utópia ez, aminek egyik újabb fejezete lehetne a kötelező alapjövedelem. S ugyancsak az  állam biztosítaná a fedezetét a polgárok számára – ellenszolgáltatás nélkül. A 2014-ben bedobott ötlet egyébként rendkívül népszerű lett, ráadásul maguk a kitalálók nem döntéshozói helyzetből jegyezték annak gyakorlati kivitelezését. Számítások szerint a LÉT felvetése többezer milliárdos kiadást jelentett volna, ami enyhén szólva felülírná a GDP-arányos eladósodás lefaragását, vagy éppen az unió által előírt deficitcél betartását.

A finn példa és a svájci elutasítása jelzi, hogy a feltétel- és ellenszolgáltatás nélküli szociális-pénzügyi ellátás finanszírozása, annak társadalomba történő ültetése kiütné a piacgazdaság és a demokrácia normális kereteit. Túl azon, hogy alapból igazságtalan, egyértelműen finanszírozhatatlan is. 

A gazdag országok már élőben rájöttek erre. Nekünk pedig elég hozzá elvégezni pár aritmetikai műveletet.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128700