Fekete jobb

Kanye West lesz az új konzervatív sztár?!

2018. április 25. 13:58

Jobboldali nézeteket kezd felvállalni Kanye West, miután egy év kihagyást követően újra posztolni kezdett a Twitteren. A sztárrapper korábban már haverkodott Donald Trumppal is. A baloldal hangadói lefagytak, a jobboldali közönség üdvözli az új „elvtársat”.

„Az emberek embereket démonizálnak, aztán bárki mást is démonizálnak, aki bármi pozitívumot lát valakiben, akit már démonizáltak.” Nem a Brian élete egyik szónokának mondata ez, hanem az amerikai rapperé, Kanye Westté – aki körül újabban azért forrt fel a levegő, mert tweetjeiből úgy tűnik, mintha közeledne az amerikai jobboldalhoz. 

Más tweetek Kanye Westtől, az előző napokból: „A gondolatrendőrség el akarja nyomni a gondolat szabadságát”; „Az önviktimizáció egy betegség”, és: „Szeretem, ahogy Candace Owens gondolkodik” (ez utóbbi poszt április 21-i). 

Candace Owens egy fekete politikai kommentátor és blogger nő – aki kőjobbos, azaz a kortárs „fekete konzervatívok” egyike. Annak ellenére, hogy a feminista interszekcionalizmus szempontjából kétszeresen is elnyomottnak kellene magát tekintenie, minthogy nő is és fekete is.

Mit tesz Isten, ő nem így tesz. Owens a Black Lives Matter nevű fekete aktivistahálózat és a fekete áldozati kultúra kemény kritikusa, valamint Donald Trump támogatója. 

Owens alapállása egyébként az, hogy a feketék nem lehetnek folyamatosan a fehérek rasszizmusával, Amerika csúnya múltjával elfoglalva; ehelyett új történetre lenne szükségük, hogy kitalálják, milyen legyen a feketék új Amerikája. 

A Quillette szerzője West tweetjei nyomán most arról ír:

el kellene felejteni, hogy a feketék csak és kizárólag baloldaliak lehetnek,

hiszen igenis sokuk oszt konzervatív nézeteket. Kitér például arra, hogy a Pew kutatása szerint a diplomával nem rendelkező feketék 60 százaléka szerint a bőrszínűk, fajuk nem befolyásolta soha az életpályájuk, karrierjük sikerét. Sőt, egy másik Pew-felmérés szerint az amerikai feketék 71 százaléka szerint a rapzene rossz hatással van a társadalomra. 

A rapnek most éppen Kanye West a koronázatlan, különc királya. A több tízmillió lemezt eladó, mintegy 150 millió dolláros vagyont összerappelő West egy év kihagyás után tért vissza a Twitterre. Új tweetjeit imádják a konzervatív kommentátorok és megszólalók, például maga Owens és Alex Jones műsorvezető is megdicsérte. 

Hogy persze Kanye szólásszabadság-párti kiszólásai és a konzervatív véleményvezérekhez való közeledése meddig fog tartani, az jó kérdés.

A rapper ugyanis nem kiszámíthatóságáról híres. 2015 szeptemberében még azon gondolkodott, hogy 2020-ban indul az elnökválasztásokon, aztán Trump győzelme után a 2024-es választást célozta meg.

A legutóbbi elnökválasztáson nem szavazott, azonban 2016 decemberében találkozott Donald Trumppal a New York-i Trump-toronyban: állítólag az iskola erőszak, a tananyag modernizálása és a tanárok támogatása volt a fő beszédtéma, de szóba került a chicagói helyzet is.

Ekkoriban azt nyilatkozta-posztolta, hogy támogatja Trumpot, de aztán a hét országot sújtó beutazási tilalom miatt törölte összes Trumpra vonatkozó tweetjét, és egy évig rá se nézett a Twitter-fiókjára. 

Majd idén áprilisban

mégis úgy fogalmazott, hogy „kedvelem Donald Trumpot”.

És ezután jött a mostani tweetek sora.

Persze kommentátor legyen a talpán, aki meg meri saccolni, meddig tart a különcségeiről ismert West konzervatív korszaka.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128713