Legyen több eszed!

2018. április 24. 19:59
Sebők Mihály
Erdély Ma

A székely falvakban a katolikus papokat nagy tisztelet övezte, mondhatni a legnagyobb, mert tisztelet tekintetében ő volt az első. A plébános! Utána következett az iskolaigazgató úr és csak azután a rendőrparancsnok úr!

„A székely falvakban a katolikus papokat nagy tisztelet övezte, mondhatni a legnagyobb, mert tisztelet tekintetében ő volt az első. A plébános! Utána következett az iskolaigazgató úr és csak azután a rendőrparancsnok úr!

Történt, hogy Küküllőkeményfalvára egy frissen szentelt fiatal plébánost helyeztek ki. Olyan fiatalt, hogy arcát borotva még nem illette, de a lányok és asszonyok titokban mind szerelmesek voltak bele. Fiatalságával együtt járt a pajkossága, közvetlensége, víg kedélye és mulatáshoz való hajlama.

Egy alkalommal a fiatalok májálisoltak kint a Gyuri kertben, közöttük a fiatal plébános is. Ha már ott volt a plébános, oda vonzotta nem csak a lányokat és fiatal asszonyokat, hanem a vénasszonyokat is. Ittak, ettek, táncoltak, énekeltek és mikor már a kedélyek magasba csaptak, elkiáltotta magát a plébános:

– Küzsgyünk meg, kedves híveim!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128670

Ajánljuk még a témában