A hős francia csendőrről neveznének el egy új iskolát, a szülők tiltakoznak

2018. április 24. 07:58

Szerintük ezzel terrormerénylet célpontjává válhat az iskola.

A délkelet-franciaországi Pégomas polgármestere és Alpes-Maritimes megye vezetője úgy döntött, a városban épülő új iskolát Arnaud Beltrame-ról, a hős csendőrről nevezik el, ám a szülők attól félnek, ezzel gyermekeik is a terrorizmus célpontjává válhatnak.

Beltrame a márciusi trèbes-i túszdráma során önként vállalkozott arra, hogy felvált egy túszt. A magát az Iszlám Állam tagjának valló túszejtő, Redouane Lakdim semlegesítésére indított akció során Beltrame súlyos sérüléseket szenvedett, majd a kórházban elhunyt. Az eset megrendítette Franciaországot, Beltrame-ból példakép vált. (Lapunk is megemlékezett a csendőr emberi nagyságáról.) A pégomas-i városvezetés úgy döntött, a nemsokára átadásra kerülő új iskolát Beltrame-ról nevezik el, hogy „tisztelettel adózzanak egy nemzeti hős előtt, és inspirálják a fiatalságot”.

A szülők ugyanakkor arra kérik az illetékeseket, hogy változtassák meg tervüket, attól félnek ugyanis, hogy a Beltrame nevét viselő intézmény egy esetleges terrormerénylet célpontjává válhat. Elismerik Beltrame hősiességét, ugyanakkor leszögezik: nyugtalanító a döntés, a 10-14 éves gyerekeknek joguk van arra, hogy ne ilyen teherrel a vállukon tanuljanak. Szerintük számos más történelmi hős van, aki példaképül szolgálhat a fiatalság számára, az intézmény nevéről pedig nem hirtelen érzelmek hatására kell dönteni. A szülők kollektívája Alpes-Maritimes megye vezetéséhez fordult, eddig nem kaptak választ.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128628

Ajánljuk még a témában