Támogatja az állam az éttermi cigányzenét

2018. április 23. 15:35

A vidéki éttermekre is kiterjeszti a cigányzene támogatását szolgáló programot a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza. A tavaly Budapestre koncentráló program így nyolc vidéki étterem támogatásával bővül, akik hajlandóak cigányzenészeket alkalmazni.

2017-ben a kormányzat az éttermi cigányzene hagyományának népszerűsítését tűzte ki célul, melynek elősegítésére elindította a Muzsikáló Budapest című, nagy sikerű programot. A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza közös pályázati felhívása keretében 12, turisztikailag frekventált helyszínen működő étterem kapott lehetőséget arra, hogy május 20. és augusztus 20. között 4–7 tagú cigányzenekart foglalkoztasson – olvasható a Muzsikáló Magyarország program sajtótájékoztatójának közleményében.

Az éttermek utólagos beszámolóiból kiderült, hogy a vendégek nagyon szerették ezt a hangulatot, páratlan, maradandó élményben volt részük, egyedivé, különlegessé tette az estéjüket a cigányzene. Néhány tulajdonos véleménye szerint a forgalom 10-15%-kal megnőtt, és mind a belföldi, mind a külföldi vendégek körében nagy sikere volt a zenekaroknak.

A Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott kezdeményezésére létrejött projekt tavalyi sikere után a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza a programot 2018-ban a turisztikailag kiemelt vidéki helyszínekre is kiterjeszti. Idén, a Muzsikáló Magyarország címmel közzétett pályázaton nyolc vidéki és nyolc budapesti étterem kap lehetőséget arra, hogy 2018. május 19. és augusztus 20. között, a hét hat napján, minimum napi három órában, 4-5 fős cigányzenekart foglalkoztasson. Pályázatot a fentiek mellett a minimum harminc vendég fogadására alkalmas éttermek  tulajdonosai vagy működtetői nyújthatnak be.

A pályázati felhívás a Hagyományok Háza honlapján olvasható, és a jelentkezéseket 2018. április 25-ig beérkezően lehet benyújtani.
A program szakmai vezetője Radics Ferenc, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarvezetője.

A zenészek tiszteletdíját (megbízási díjat) a Hagyományok Háza a muzsikusokkal egyedileg kötött megbízási szerződés alapján, az abban foglaltak szerint közvetlenül a muzsikusok részére fizeti meg. Az éttermek nem részesülnek támogatásban, csak az élő, hagyományos cigányzene adta előnyöket élvezhetik.
 

(fotó: MTI)

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128592

Ajánljuk még a témában