Korrupció

Illegálisan adott menedékjogot – eljárás indult a német hivatalnok ellen

2018. április 20. 14:11

Korrupció gyanúja miatt indítottak eljárást egy német hivatalnok ellen, aki illegálisan adott menedékjogot migránsoknak.

Korrupció gyanúja miatt eljárást indított a németországi Bréma ügyészsége a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) helyi kirendeltségének volt vezetője ellen – erősítette meg a szövetségi belügyminisztérium szóvivője pénteken az esetről a sajtóban megjelent híreket. Annegret Korff a berlini kormányszóvivői tájékoztatón elmondta, hogy az eljárás a BAMF feljelentése alapján indult. Kérdésre válaszolva elmondta, a tárcának nincsenek információi arról, hogy nyereségvágy vagy valamilyen politikai motiváció állhat-e a háttérben.

Ezreknek adott menedékjogot

A Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság, a Radio Bremen helyi közszolgálati rádió és a Süddeutsche Zeitung című lap közös tényfeltáró munkacsoportjának beszámolója szerint a BAMF-kirendeltség volt vezetője menedékjoghoz juttatott nagyjából 2000 olyan menedékkérőt, akik a szabályok szerint nem szorultak volna a német állam védelmére. A kérelmezők többsége jazidi, 2013 és 2017 között szereztek menedékjogot Németországban. Az Irakban, Szíriában, Törökországban és Iránban élő vallási-etnikai kisebbséget ebben az időszakban üldözte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, az ENSZ szerint a terroristák tevékenysége kimeríti a népirtás fogalmát.

Az NDR, a Radio Bremen és a Süddeutsche Zeitung jelentése szerint egyelőre nem ismert, hogy a volt menekültügyi vezető kapott-e pénzt azért, hogy törvényellenesen menedékjoghoz juttatta az érintett kérelmezőket, de az biztos, hogy jutott bizonyos előnyökhöz, például vendéglői meghívásokhoz.

Az asszony három ügyvéddel és egy tolmáccsal dolgozott együtt. A kérelmezők nagy része nem a szövetségi hivatal brémai kirendeltségének illetékességi körébe tartozott, Alsó-Szászország vagy Észak-Rajna-Vesztfália tartományban kellett volna dönteni az ügyükben, de módszeresen a tartományi rangú észak-németországi városba irányították őket. Az egyik ügyvéd közreműködésével buszokkal szállították őket Brémába, és a volt kirendeltségvezető szervezésében soron kívül jártak el ügyükben.

Szokatlan arány

Az eset úgy pattant ki, hogy egy Alsó-Szászországban elhelyezett menedékkérő család röviddel a tervezett hazatoloncolás előtt váratlanul menedékjogot kapott a brémai BAMF-kirendeltségtől. Ezért az alsó-szászországi tartományi belügyminiszter panaszt tett a BAMF vezetésénél, és felhívta a figyelmet a brémai kirendeltségen tapasztalható szabálytalanságokra. Az ügyészség gyanúját az is erősíthette, hogy Brémában az eljárás alá vont vezető tevékenysége idején országos összevetésben kiugróan magas, 96 százalékos volt az elfogadott menedékjogi kérelmek aránya.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128449