Meghívó Berlinből

2018. április 20. 14:54

Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

A sorsdöntő csatára tegnap Berlinből elküldték a meghívót.

„Nem tudom, Merkelen kívül még hány ember tart varázsa alatt a napóleoni dicsőségről álmodozó Macron, mindenesetre egy friss felmérés szerint a franciák 58 százaléka elégedetlen az államfő tevékenységével. Mi, magyarok a napokban megtapasztalhattuk kiábrándító kétszínűségét is, hiszen április 12-i levelében arról biztosította a nagy választási győzelmet arató magyar miniszterelnököt, hogy »folytatni kívánja a konstruktív munkakapcsolatot annak érdekében, hogy minden területen szorosabbá tegyék a Franciaország és Magyarország közötti kötelékeket«. Ám néhány nap múlva, egy francia televíziónak adott interjúban kijelentette: »Egyetlen értéket sem vallok magaménak, amelyet Orbán Viktor képvisel«. Két nap múlva pedig az Európai Parlamentben azt ecsetelte, hogy Európában polgárháborús helyzet alakult ki – de nem az iszlám invázióval együtt elharapózó bűnözés, mindennapossá vált kulturális és fizikai agresszió miatt, hanem a szerinte Európa-szerte erősödő »nemzeti egoizmus« és »illiberális hatás« következtében.

Macron és Merkel tegnap bejelentette, hogy a jú­nius végére tervezett uniós csúcsig közös javaslatokat készít az EU »újjáalakításáról«. Bár a két vezető látványos puszipajtássága mögött komoly érdek- és nézetkülönbségek is húzódnak, abban egyetértettek, hogy a legfontosabb a közös uniós menekültügyi rendszer megújítása. Amit úgy képzelnek el, hogy a külső határok közös védelme mellett szükség van – a »belső szolidaritás« je­gyében – a menekültek tagállamok közötti elosztását szabályozó kvótákra. Ebből is látható, hogy a két legerősebb uniós tagállam vezetője – a brüsszeli birodalmi bürokráciával egyetemben – sem a valóság érzékelésére, sem innovációra nem képes. Kompromisszumra is csak akkor kényszerül, ha a nemzete identitását, kultúráját, szuverenitását védő demokratikus kormány elég erős ellenállást fejt ki.

A júniusi, sorsdöntő csatára tegnap Berlinből elküldték a meghívót, de joggal bízhatunk abban, hogy az új magyar kormány a korábbinál is nagyobb belső és külső támogatással készül az ország megvédésére.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128451