Antiszemitizmus-vád

Az európai zsidókat féltik Orbántól külföldi értelmiségiek

2018. április 17. 11:17

Antiszemitizmussal vádolják Orbán Viktort és kormányát külföldi értelmiségiek Angela Merkelnek címzett nyílt levelükben. Szerintük tombol a kormányzati zsidóellenesség Magyarországon.

Külföldi értelmiségiek sora fogalmazott meg és közölt nyílt levelet a Politico magazinban Angela Merkel német kancellárnak címezve Magyarország ügyében. Levelükben arról írnak: mélyen felkavarja őket a magyar demokráciát érő támadások idején tanúsított merkeli hallgatás. 

Az aláírók szerint a közmédia propagandaadó lett, megtámadták a hazai NGO-szervezeteket és a Fidesznek kedvező új választási törvényt írtak. 

Szerintük továbbá a magyar kormány rendszeresen az antiszemitizmust élesztgeti kampányaival, mely szerint „egy zsidó bankár” mozgatja a szálakat egy nemzetközi összeesküvésben a magyar keresztény kultúra ellen.

Az aláírók szerint Merkel a hallgatásával antidemokratikus és antiszemita erők szövetségesévé vált. Sürgetik a német kancellárt, hogy ítélje el Orbán szerintük antiszemita retorikáját és a demokratikus intézmények elleni támadásait. Felhozzák, hogy Orbán pártja még mindig a CDU szövetségese az Európai Parlamentben, és ezzel a CDU legitimálja Orbánt.

Az aláírók felteszik a kérdést: hogyan tudják a német zsidók komolyan venni a kormányuk antiszemitizmus-ellenességét, ha a német kormánypárt legközelebbi szövetségesei között „nyílt antiszemiták” vannak?

A nyílt levél szerzői kitérnek arra: ha engedik Magyarországnak, hogy elpusztítsa a demokratikus intézményeit és démonizálja a kisebbségeket, az EU-ból közös értékek nélküli regionális kereskedelmi régió marad csak. Ráadásul más autokratákat is felbátoríthat Orbán sikere.

Az aláírók szerint Merkel hallgatása Magyarország ügyében „szégyenletes”, és aláássa Merkel tiszteletét. Hozzáteszik: a demokrácia túlélése és az európai zsidók biztonsága nem lehet politikai célszerűségek tárgya.

A levél első aláírója Yascha Mounk, kelet-európai zsidó származású, előbb Németországban, majd az Egyesült Államokban letelepedett, harvardi politológus, aki a minap a Németországba érkező bevándorló tömegek kapcsán arról beszélt a német köztévében: „Mi itt egy történelmileg egyedülálló kísérletet kockáztatunk meg, hogy egy egynemzetiségű, egykultúrájú demokráciát többnemzetiségűvé változtassunk”.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/128283

Ajánljuk még a témában