Elemző: A szocialisták a választás legnagyobb vesztesei

2018. április 16. 8:37
Farkas Örs politikai elemző szerint a szocialisták innen már nem tudnak felállni.

Farkas Örs politikai elemző szerint a szocialisták a parlamenti választások legnagyobb vesztesei, és véleménye szerint innen már nem tudnak felállni.

Farkas Örs hétfőn az M1 aktuális csatornán azt mondta, a baloldalnak nincs olyan karizmatikus vezetője, aki össze tudná fogni. A baloldali szavazók talán még mindig Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökét tudják vezetőként elképzelni annak ellenére, hogy ő a legelutasítottabb pártvezető – fűzte hozzá. Az elemző szerint a választási eredmények megtámadása csak politikai akció, a végeredmény elutasításának kifejezése, de várhatóan nem lesz majd konkrét következménye.

Farkas Örs a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról beszélt, hogy a Jobbik nem szerepelt rosszabbul, mint négy éve. Viszont a párt nem tudott profitálni a migráció témájából, amely egy klasszikus szélsőjobboldali téma, és egész Európában a szélsőjobboldali pártok megerősödéséhez vezetett.

A 2018. április 8-i parlamenti választás a Fidesz-KDNP ismételt kétharmados győzelmét hozta. Az országos listákra leadott szavazatok 100 százalékos feldolgozottsága alapján a Fidesz-KDNP 49,27 százalékos eredményt ért el, a Jobbikra a választópolgárok 19,06 százaléka voksolt, az MSZP-Párbeszédre 11,91, az LMP-re 7,06, a DK-ra 5,37 százalék. A kormánypártok - a 106 egyéni választókerületből 91-ben győzelmet elérve - összesen 133 országgyűlési mandátumot szereztek, a Jobbik 26, az MSZP-Párbeszéd 20, a Demokratikus Koalíció 9, a Lehet Más a Politika 8 parlamenti helyet kap. Egyéni választókerületből szerzett mandátumot az Együtt egy jelöltje, továbbá egy független képviselőjelölt, és kedvezményes mandátumhoz jutott a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata.

(MTI)

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te észnél vagy? Az ország felét le szélsőzni? Ez a baj veletek, hogy semmi közötök a valósághoz. A sajtótok teremt egy virtuális világot és küzdötök ellene...

Molnár Gyula megmondta a kb egy éve, hogy az MSZP akár meg is szűnhet.

1. Gyűlölik a Zorbánt.
2. Úgy tűnt, hogy az ún. Jobbikkal lehet "bemosni" a Zorbánnak ( lásd Simicska és az ő média- és plakátbirodalma).

Az ismerősi körömben több megátalkodott ballib szavazott a Vona-pártra, listán is. Klasszikus nemzeti radikális haverom meg nem ment el szavazni, először csinált ilyet... ( előtte stabilan MIÉP majd Jobbik).

A higgadt és a kevésbé higgadt elemzések idejét éljük. Tanulságos volt ma reggel a Klubrádióban Ungváry Rudolfot és Szénásit hallgatni.

Ungváry jól látja, hogy nincs értelme az utcán tüntetni, a parlamenti munkától való távolmaradással fenyegetőzni, az újraszámlálást szorgalmazni.

Ez utóbbi kapcsán különösen kritikusan fogalmazott az ellenzékkel szemben, képzeletszegénységet emlegetve. Abban is tárgyilagos volt, hogy a demokratikus baloldalnak nincs igazi, hiteles, vállalható, koncepciózus vezetése, az egész balliberális politikai elitet le kellene váltani, elküldeni a süllyesztőbe, amint azt Bokros javasolta. Ungváry a balliberális értelmiséget kisstílűnek, egoistának, szűk látókörűnek, iránymutatásra alkalmatlannak minősítette.

Ungváry szerint a balliberális értelmiség a felelős azért, hogy nem ismerte fel a migráció, az iszlám kiváltotta veszélyeket, az embereket a migránsok szeretetére buzdította akkor, amikor egy kulturálisan nagyon eltérő világról van szó, amely az európaitól idegen.

Ungváry azért hozta magát,szerinte a magyar kormány egy fasisztoid klón, s ezt nem ismerte fel kellőképpen az ellenzék sem. Ungváry érdekes történelmi párhuzamot vont a német és a magyar helyzet között. Elmondta, hogy a háború után végzett kutatások szerint a németekben nem hunyt ki Hitler imádata, de ott a jobboldali és baloldali kormányok sikeres tudatmódosítás, felvilágosítás nyomán elérték, hogy Németország ma a legélhetőbb ország, nyoma sincs az ordas jobboldali eszméknek.

Míg Magyarországon 45 után, óta a vidéki Magyarországon nem sikerült az emberek tudatából kigyomlálni a szélsőjobboldaliságot, s ezért győzött most is Orbán.

kellene már egy olyan politikai erő, amely végre tudatilag rendbe teszi, eurokomforttá hangszereli a torz tudatú vidéki többséget.

Szénási lelkesen, partnerébe a választ szuggerálva tette fel a kérdést, ha demokratikusan nem lehet megbuktatni a fasisztoid Orbánt, akkor ugye a megoldás az erőszak. Ungváry bölcsebb volt a kérdezőnél, azt válaszolta, hogy majd az idő ad mindenre választ, de nem küldte az utcára a balliberális tábort. Mert a szombati akciót is értelmetlennek tartotta.

Ha rajtam múlna, a Kossuth Rádióba is meghívnám Ungváry Rudolfot, s ott is elmondatnám Vele ugyanezt. Ungváry értelmezésében lényegileg az fogalmazódott meg, hogy a fasisztoid magyar vidéket kellene mielőbb átnevelni, mert csak így biztosítható a fasisztoid klón, Orbán megbuktatása.

Ungváry nem kímélte sajátjait, a balliberális zsidó értelmiséget sem , a Klubrádió, Szénási, Bolgár meg változatlanul szítja a tüzet, izgat a polgárháború érdekében. Viszont az szomorú, hogy Ungváry is a buta, szavaival alacsonyabb kulturális lépcsőn állá vidéki Magyarországot tartja felelősnek a bukásért. Így ezután Orbán marad agg koráig miniszterelnök, kivéve, ha jön egy párt, amely felszámolja a fasiszta vidéket.

Ungváry, jobb lett volna, ha hallgattál volna, csak az árkot mélyítetted, s a zsidó felsőbbrendűségeddel pedig még nehezebb helyzetbe hozod a józan többségi zsidóságot is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés